– Det var en euforisk, nästan galen stämning när Masoud Barzani (president i den självstyrande kurdiska regionen) talade på en fotbollsstadion. Folk svimmar, skriker och backar inte en meter från kravet på ett eget land, berättar Stefan Åsberg.
Bränner irakiska flaggan
Han har till och med sett människor slita sönder den Irakiska flaggan, något som varslar om hur känslig och kontroversiell folkomröstningen är. Förutom splittringen av Irak växer oron för kraven på kurdisk självständighet ska sprida sig vidare till Turkiet, Iran och Syrien och skapa instabilitet och ytterligare konflikter.
Lovar eget land
– Barzani vill börja förhandla om självständighet direkt efter folkomröstningen. Löftet till anhängarna är att de inom två år kommer att ha brutit sig fria från Irak och ha en egen stat, säger Stefan Åsberg.
Kontroversiell gräns
Att kurderna dessutom vill att den nya gränsen ska gå vid Kirkuk och att oljerikedomarna där ska hamna under kurdisk kontroll gör folkomröstningen än mer kontroversiell.
– Men frågar man folk på gatan här i Erbil säger de bara att de har väntat länge nog på få ett eget land.
Fakta: Irakiska Kurdistan
- Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det omfattar omkring 50.000 kvadratkilometer och därt bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).
- Det självstyrande områdets huvudort är Erbil, som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.
- Dagens gränser är dock omstridda och många har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.
- Hälften av Iraks olja produceras i områden som kurderna anser tillhör Kurdistan, men inkomsterna därifrån kontrolleras av regeringen i Bagdad. Reglerna kring detta har varit hett omstridda. Om Kurdistan lyckas etablera en egen oljeutvinning och -försäljning kommer det att möjliggöra kurdisk självständighet, eftersom landet då har en ekonomisk grund att stå på.
Källa: Landguiden (TT)