USA:s blivande president Donald Trump har återigen visat stort intresse för ön i Arktis.
Under en presskonferens i veckan sa han att USA behöver Grönland av säkerhetsskäl, och för att ”skydda den fria världen”.
Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap och expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, tror inte att det är helt uteslutet att Trump på något sätt gör verklighet av idén.
– Man kan inte totalt utesluta att det kan bli någonting med Grönland.
”Kan komma med ekonomiskt bidrag”
Det finns en rörelse för självständighet på Grönland, och det skulle kunna bli folkomröstning om frågan.
– Sker detta under de kommande fyra åren så skulle jag tänka mig att Trump kommer med ett stort ekonomiskt bidrag till Grönland, säger Jan Hallenberg i ”Aktuellt”.
– Nu har han fyra år. USA köpte Alaska 1867, tänk om han blir den andre presidenten att utvidga USA:s territorium. Jag kan inte utesluta att han drömmer om detta.
Statsvetarprofessorn tror att Trumps uttalanden främst är en del i ett förhandlingsspel, för att exempelvis få fler militärbaser på ön eller större del av naturtillgångar i framtiden.
– Och hindra att kineserna gör det. Det kan vara ett par sådana eftergifter som jag tror att danskarna kan tänka sig att gå med på.
Juridikprofessorn om att köpa Grönland
Grönland är danskt, med ett så kallat inre självstyre och eget parlament. Danmark bestämmer dock fortfarande över utrikes- och försvarspolitiken, och bidrar med fyra miljarder danska kronor till Grönlands ekonomi varje år. En fråga har därför varit hur Grönland skulle klara sig ekonomiskt, utan Danmark.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen skriver på Facebook att det är grönländarna själva som definierar sin framtid: ”Danmark kommer inte att motverka den processen.”
Efter att Trump upprepat sin önskan om att köpa Grönland, har både Mette Frederiksen och den grönländska regeringschefen Múte Egede sagt att Grönland inte är till salu.
Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet, säger att det inte finns några folkrättsliga hinder till ett köp, men att det är en politisk fråga.
– Om Danmark skulle gå med på det så finns det möjlighet för en stat att avträda territorium och det kan ske mot ersättning. Det är tillåtet enligt folkrätten. Men återigen, det skulle ju vara en stor politisk fråga och inte minst kopplat till vad den grönländska befolkningen själv vill.