• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stoltenberg: Den ryska uppbyggnaden fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga tecken på att Ryssland drar tillbaka soldater från den ukrainska gränsen. De säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff under torsdagen.

– Tvärtom tycks Rysslands uppbyggnad fortsätta.

Natoländerna fortsätter att arbeta för att nå en politisk lösning på det mycket spända läget runt Ukraina, meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff efter torsdagens försvarsministermöte i Bryssel.

Stoltenberg inledde med att adressera det ryska påståendet om att man drar tillbaka trupper från den ukrainska gränsen

– Vi har inte sett några tecken på tillbakadraganden eller deeskalering hittils. Tvärtom tycks Rysslands uppbyggnad fortsätta, säger han.

Tidigare under torsdagen kritiserade Ryssland å sin sida vad man beskriver som ogrundade anklagelser från USA och Nato och menar att man visst drar tillbaka styrkor från gränsområdet.

– De (militära) övningarna byggdes upp under många veckor, och det är naturligtvis omöjligt att dra tillbaka den på en enda dag. De kan inte bara lyfta och flyga iväg, det tar tid, sade Kremls talesperson Dimitrij Peskov.

”Hjälper Ukraina”

Torsdagens möte inleddes med att de 30 Nato-ländernas försvarsministrar tog emot sina kollegor från Ukraina och Georgien.

Under morgonen diskuterades hotet från den ryska aggressionen, den förvärrade säkerhetssituationen vid Svartahavsregionen samt Natos ”praktiska och politiska stöd för båda länder”.

– Nato och dess allierade hjälper Ukraina att förstärka sin förmåga att försvara sig själv, säger Stoltenberg.

Dessutom diskuterades den ryska Dumans omröstning i tisdags som rekommenderade Putin att erkännande de två utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

– Vi var alla överens om att det vore ytterligare en uppenbar överträdelse mot Ukrainas självständighet, säger Stoltenberg.

Mötte Hultqvist

Strax innan klockan elva möttes Natoländerna även med de svenska och finska försvarsministrarna Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen. Medverkade gjorde även EU:s utrikeschef Josep Borell.

– Vi delar samma värderingar och står inför samma utmaningar. Krisen i och omkring Ukraina påverkar oss alla. Vi var därför överens om att fortsätta arbeta tillsammans och komplettera varandras insatser för att nå en fredlig lösning på den här krisen, säger Stoltenberg.

Fakta: Medlemsländerna i Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.