Foto: TT

Chockförlust för Chiles regering i grundlagsval

Publicerad

Chiles president Sebastian Pinera föll tungt i helgens val av delegater som ska utforma ett förslag till landets nya grundlag.

Resultatet innebär att hans högerregering nu får svårt att stoppa större reformer.

– Folket har skickat en kraftfull signal till oss, säger Sebastian Pinera.

Det beskrivs som en chockförlust för Chiles högerkoallition. I helgens val lyckades regeringspartierna bara samla ihop 38 av totalt 155 platser till den församling som ska skriva landets nya grundlag.

– Folket har skickat en kraftfull signal till oss, både till regeringen och de traditionella politiska partierna. Vi lever inte upp till de förväntningarna som chilenarna har, sa Sebastian Pinera i ett tal under natten till måndag efter att ha erkänt sig besegrad.

Får svårt att stoppa stora reformer

Nederlaget innebär att man med marginal missade målet om att skaffa sig minst en tredjedel av rösterna. Regeringspartierna får med det betydligt svårare att stoppa större reformer av den nya konstitution som ska ersätta diktatorn Augusto Pinochets 40 år gamla grundlag.

Den nuvarande lagen, som bygger på en omfattande marknadsliberal modell, låg till grund för de stora prostesterna i landet under 2019 mot det man anser är social orättvisa och för en grundläggande välfärd.

Chile har i dag den största ekonomiska ojämlikheten inom OECD. Enligt beräkningar äger en procent av landets befolkning mer än en tredjedel av dess tillgångar.

Folkomröstning senast 2022

Den slutgiltiga delegationen kommer utgöras av hälften män och hälften kvinnor. 17 av platserna har öronmärkts åt representanter för Chiles urinvånare och systemet bygger på en proportionerlig indelning av grupper av oberoende samt personer med stöd av politiska partier.

Församlingen har nu ett år på sig att ta fram ett förslag till ny grundlag som kommer ligga till grund för en slutlig folkomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.