El Niño är ett havsfenomen som innebär en förändring i hur relativt varma och kalla vatten förhåller sig till varandra i Stilla havet. Det påverkar i sin tur var det bildas fler regnväder och var det blir torrare.
Den senaste, som inträffade under 2015 och 2016, var den kraftigaste på flera år och påverkade miljoner människor genom bland annat torka, bränder och översvämningar.
Enligt Meteorologiska världsorganisationen är det stor sannolikhet att världen får se en ny El Niño i slutet av året, men årets version lär inte bli lika kraftig, menar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
– Vi går mot en vad jag uppfattar svag, kanske måttlig El Niño, säger han.
Risk för kraftiga oväder
Dessutom, menar Nitzan Cohen, kommer vi förmodligen få se en annan typ av havsfenomenet. Senast rörde det sig om en klassisk, så kallad ”Eastern Pacific El Niño”. Det skapas av att varmare vatten förskjuts österut på grund av försvagade passadvindar, ibland till och med västliga.
I slutet på 2018 är sannolikheten större för en ”Central Pacific El Niño”, vilket i stället innebär att varmt vattnet koncentreras i den centrala delen av Stilla havet.
– Konsekvensen blir till exempel att det i centrala Stilla havet blir mer risk för kraftiga oväder, medan andra ställen får torka, säger Nitzan Cohen.
Kommer vi att märka av någonting i Sverige?
– Det kan påverka cirkulationen på hela jorden. Det kan vara svårt att se den tydliga kopplingen i Sverige eftersom det är flera faktorer som påverkar.
– Vid El Niño blir den globala medeltemperaturen högre, men det betyder inte att det blir varmt överallt. Till exempel finns en viss sannolikhet för kallare vintrar i framförallt norra Europa, säger Nitzan Cohen.
El Niño återkommer oregelbundet med några års mellanrum.