Byggnad i brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En brand har brutit ut i det anrika Somerset House i centrala London, skriver Londons brandförsvar. Foto: Dean Wilburn.

Brand i anrika byggnaden Somerset house i London – över hundra brandmän deltog i släckningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt vid lunchtid på lördagen ut i det anrika Somerset House i centrala London.

På X skriver Londons brandförsvar att 20 brandbilar och runt 125 brandmän skickats till platsen för att delta i släckningsarbetet.

Vid 16-tiden, lokal tid, pågår fortfarande arbetet med att få branden under kontroll.

Brandförsvaret har även skickat ut två bilar med 32 meter höga stegar till Somerset house för att bekämpa branden som lokaliserats till en del av byggnadens tak.

Orsaken till branden är ännu oklar men de första larmsamtalen kom in vid 12-tiden, lokal tid.

Hela området kring Somerset House har stängts av för allmänheten medan släckningsarbetet pågår och en uppmaning om att undvika området har utlysts. Enligt Sky News skulle en breakdance-dag hållas i byggnaden senare på lördagen.

På flera bilder som publicerats på sociala medier kan rök ses stiga från taket samtidigt som brandbilar tar sig fram till platsen.

Ingen person har rapporterats skadad, skriver BBC med hänvisning till Londonpolisen.

Och Somerset House egna X-konto skriver att all personal och allmänhet är i säkerhet och att branden brutit ut i en liten del av byggnaden.

Anrik byggnad med danska band

Somerset House har haft många skepnader och användningsområden genom historien. Det första Somerset house började byggas redan 1547 av Edward Seymour. Men efter att han avrättats 1552 tog monarken över byggnaden.

På 1600-talet flyttar Anna av Danmark in i Somerset och i hennes ära döps det om till Denmark house. Byggnaden står sig sedan genom både pesten och den stora branden i London som förstörde stora delar av staden.

Men 1775, efter decennier av vanvård, rivs det ursprungliga Somerset House och den svensk-skotske arkitekten William Chambers får i uppdrag att bygga det nya Somerset house som står klart 1801. I senare skeden adderas även flyglar till byggnaden.

Källa: Somerset House

Från Waterloo Bridge syns rök stiga upp mot himlen från en brand i taket på Somerset House vid Themsen i London den 17 augusti 2024. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.