Foto: TT

Storbritannien vill ha mer tid för brexit

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kommer att be EU om mer tid för brexitförhandlingarna. Det brittiska parlamentet röstade med bred majoritet för regeringens förslag, men det nya datumet – den 30:e juni – blir endast aktuellt om man också lyckas rösta igenom avtalet med EU senast onsdag nästa vecka.

Storbritannien vill ha ”en teknisk förlängning” på sitt utträde ur EU och kommer nu att be unionen om lov att förlänga förhandlingstiden till den 30 juni. Godkänner EU detta blir det ingen brexit i slutet av denna månad utan först till sommaren. 412 ledamöter röstade för och 202 emot regeringens förslag.

Men det återstår fler hinder än ett ok från EU. Sista juni gäller endast om parlamentet också godkänner Theresa Mays avtal med unionen – som redan röstats ned två gånger – senast nästa onsdag. Händer inte detta kan det bli EU som bestämmer hur lång förlängningen av förhandlingstiden blir och EU har signalerat att den kan bli lång.

”Under mina konsultationer inför toppmötet kommer jag att vädja till EU:s övriga 27 medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Vill ha kort förlängning

Theresa May försöker undvika att förlängningen löper ut efter 30 juni, eftersom det skulle innebära flera olägenheter för Storbritannien. Bland annat skulle man behöva delta i EU-valet i slutet av maj.

Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för en förlängning, men ser det som logiskt att i så fall ställa villkor.

– Det finns en logik i det naturligtvis, att man inte bara skjuter fram något som ser likadant ut om ett antal veckor eller månader – så att problemet är kvar, säger han på en pressträff i riksdagen.

Hur villkoren ska utformas vill Löfven diskutera med de andra EU-ledarna innan han sätter ned foten.

– Men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjligt, tillägger han.

Samtliga EU:s medlemsländer måste säga ja till förlängningen.

Det brittiska parlamentet röstade på torsdagen också ned en rad förslag på tillägg till brexitprocessen. Bland annat sa man nej till att skjuta upp brexit för att kunna ha en ny folkomröstning och till att ge parlamentet mer makt i processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.