Större försiktighet men fortsatt bevakning av valet

Uppdaterad
Publicerad

Trots de senaste tidens våldsdåd mot journalister är det många reportrar på plats för att bevaka det Afghanska valet. – Jag tror att bevakningen är densamma nu 2014 som 2009. Journalisterna är lite mer försiktiga, men rent allmänt är bevakningen densamma, säger den före detta BBC-fotografen Peter Jouvenal som bor i Kabul.

SVT Nyheter har pratat med Peter Jouvenal, en före detta BBC-fotograf, som bott i den afghanska huvudstaden Kabul sedan 2001.

Där driver det bland journalister mycket populära

Valet i Afghanistan

hotellet Gandamak.

Har ni många journalister som bor hos er före valen?

– Vi hade många, men sedan kom den afghanska regeringen och stängde vårt hotell. De sa att de inte kunde skydda utländska journalister och det var därför de var tvungna att lämna hotellet. De kom inte med några förslag om vart de skulle flytta, bara att de skulle lämna hotellet.

Och det var före valen?

– Ja, det var för två dagar sedan. De sa bara att journalisterna var tvungna att lämna Gandamak och elva andra hotell som journalister bodde på. Vi har drivit vårt hotell sedan 2002 och det här är första gången vi haft sådana här problem.

Regeringen säger att de inte kan skydda journalisterna. Men är det enda skälet

– Jag tror att regeringen är oroad över vad utländska journalister ska skriva om valen, det senaste presidentvalet 2009 har ju med rätta kritiserat för valfusk och korruption, och jag tror inte att det här valet kommer att skilja sig särskilt mycket från det förra.

Men är det inte för farligt för journalister att arbeta i Afghanistan i dag?

– Journalister vet vilka risker det är att bevaka ett sådant här val och de borde tillåtas göra sitt jobb.

Vilka ligger bakom attackerna mot utländska journalister? Är det talibanerna?

– Talibanerna förstår vikten av att ha journalister här. Jag har vänner bland talibanerna från förr men som fortfarande är aktiva, och de är angelägna om att få fram sitt budskap och att attackera journalister strider mot deras intressen.

Är det lika mycket utländska journalister som bevakar presidentvalet nu 2014 som det förra 2009?

– Jag tror att bevakningen är densamma nu 2014 som 2009. Journalisterna är lite mer försiktiga nu för att de utländska trupperna håller på att evakueras, men rent allmänt är bevakningen densamma. Utländska journalister i Afghanistan använder sig mer av lokala journalister, speciellt ute i provinserna, som exempelvis Khost där de två kvinnliga journalisterna attackerades idag.  Jag själv skulle aldrig åka till Khost nu, det är så nära till Pakistan och Pakistan är i högsta grad inblandat i vad som händer i Afghanistan.

Just nu är du i Dubai på semester med din familj. Känns det ok att åka tillbaka till Kabul efter allt som hänt?

– Ja, absolut. Jag kom hit för fyra dagar sedan. Jag har ju inget med valen att göra och just nu är det skollov, så jag är här i Dubai med mina barn. Men när valen och skollovet är över åker jag tillbaka till Kabul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet