Dagen D, D-day, Jour-J högtidlighålls varje år men i år blir det mer omfattande. Ett stort antal stats- och regeringschefer deltar vid ceremonierna som hålls längs invasionskusten och stränderna där så många dog.
Det var från Storbritanniens sydkust som de över 150.000 soldaterna – främst amerikaner, britter och kanadensare – skeppades över Engelska kanalen till Frankrike. Från Storbritannien kommer också en av de höga gästerna, nämligen drottning Elizabeth II.
Andra gäster är USA:s president Barack Obama, Norges kung Harald V och Danmarks drottning Margrethe II.
Tyskland, krigets förlorare, representeras av förbundskansler Angela Merkel. Totalt deltar 19 stats- och regeringschefer i jubiléet.
Putin och Ukraina
Störst intresse tilldrar sig kanske ändå ryske presidenten Vladimir Putin efter Rysslands annektering av Krim och våldsamheterna i Ukraina.
I onsdags hölls ett G7-möte i Bryssel där Ukraina var i fokus. Enligt de ursprungliga planerna skulle det vara ett G8-möte med Ryssland som ordförande och Putin som värd i OS-staden Sotji, men efter händelserna i Ukraina bestämde man att hålla mötet utan ryskt deltagande.
Under torsdagen fick dock president Putin träffa både sin amerikanske kollega samt jubiléets värd Frankrikes president Francois Hollande.
Vladimir Putin kommer även att träffa andra västledare.
Veteraner
De soldater som deltog i striderna är i dag till åren komna och många befarar att det är sista gången som de kan medverka i ceremonierna.
Fler av de veteraner som kommer till Normandie är över 90 år gamla. En av dem är 93-årige amerikanen Jim Martin som anländer precis som för 70 år sedan, nämligen i fallskärm.
– Fast de har tvingat mig att hoppa ett tandemhopp. De är rädda att jag ska skada mig, även om jag sade: ”oroa er inte, vad spelar det för roll om jag skadar mig eller dör? Jag har haft ett bra liv”, berättade Martin.
Rena slakten
Martin, som tillhörde USA:s 101:a flygburna division, har fått klartecken av militärläkare för sin insats i år.
Som fallskärmshoppare var han en av de första på plats 1944 och landade i ett område fullt av tyska soldater.
– Det var rena slakten, sade han nyligen till den amerikanska arméns nyhetstjänst.
Även svenskar
Trots att Sverige hade lyckan att inte vara direkt indraget i Andra världskriget hoppar även 69 svenskar i fallskärm över Normandie i samband med jubiléet. De är alla före detta fallskärmjägare som har utbildats vid den gamla Fallskärmsjägarskolan (FJS) i Karlsborg.
Dagen D
Den 6 juni 1944 har gått till historien som D-dagen, eller Dagen D, då de allierade styrkorna genomförde sin gigantiska landstigning i det tyskockuperade Frankrike. Över 150.000 soldater, främst amerikaner, britter och kanadensare, skeppades över Engelska kanalen. 3.000 fartyg och 13.000 flygplan ingick i insatsens inledande skede.
Landstigningen skedde längs en åtta mil lång kuststräcka i Normandie på fem stränder, döpta till Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. De tuffaste striderna utspelades på Omaha-stranden, några mil nordväst om Bayeux. Den delen av invasionen var också närmast att misslyckas. Mängder av soldater dödades redan innan de kommit upp på stranden. sStridsvagnar och andra fordon gick förlorade redan i vattnet. Enligt planen skulle flyget bomba stranden före invasionen men bomberna fälldes långt inåt land.
Landstigningen innebar att de allierade kunde öppna en ny front mot Nazityskland som därefter klämdes mellan västmakterna och Sovjetunionen fram till kapitulationen i maj 1945.
Så högtidlighålls D-dagen
I Normandie hålls en rad ceremonier under fredagen för att minnas händelserna den 6 juni 1944.
- 9.00 för de civila offren i Caen
- 10.30 i Hermanville-sur-Mer för norrmän som dog ombord på jagaren Svenner
- 10.40 vid den amerikanska krigskyrkogården i Colleville-sur-Mer
- 11.30 vid den brittiska krigskyrkogården i Bayeux
- 14.15 hålls internationell huvudceremoni med en lång rad statschefer i Ouistreham
- 17.00 vid den polska krigskyrkogården i Urville-Langannerie
- 17.30 vid den kanadensiska krigskyrkogården i Courseulles-sur-Mer
Källa: TT