Åtta av dem ligger i Asien eller Oceanien. Bland dem finns Australien, Nya Zeeland och Sydkorea som varit framgångsrika med att hålla smittotalen nere, men varit senare med vaccinationsarbetet än USA och EU.
– Jag tror att vi vill vara säkra på att få ett försprång i fråga om de här andra utvecklingsmöjligheterna, säger infektionsläkaren Sanjaya Senanayake vid Australian National University Medical School i Canberra till CNN.
USA:s regering hör också till intressenterna och har avtalat om att betala 1,2 miljarder dollar för 1,7 miljoner kurer. Läkemedlet är ännu inte godkänt, men Merck har ansökt om ett nödgodkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
Stör förökningen
En kur består av 40 tabletter som tas under fem dagars tid. Den kan påbörjas så snart en patient fått diagnosen covid-19.
Till skillnad från vaccinerna utnyttjar läkemedlet inte immunförsvaret, utan stör i stället virusets förmåga att föröka sig.
En fas 3-studie av läkemedlet avbröts nyligen i förtid med hänvisning till de goda resultaten, skriver Läkemedelsvärlden.
Halverad risk för svår sjukdom
Efter 29 dagar hade 7,3 procent av patienterna som fått molnupiravir lagts in på sjukhus, jämfört med 14,1 procent i kontrollgruppen som fick verkningslösa tabletter. Åtta personer i kontrollgruppen hade avlidit, men ingen som fått läkemedlet.
Professor Magnus Gisslén som arbetat med den svenska delen av studien är hoppfull
– Baserat på de positiva resultaten från Moveeout-studien är min bedömning att molnupiravir sannolikt kommer att bli ett viktigt behandlingsalternativ för vissa patienter med covid-19 både i Sverige och globalt, säger han i ett pressmeddelande från företaget MSD.