Valrysare i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har de nederländska väljarna varit föremål för så stort intresse som när de i dag går till valurnorna. 28 partier finns att välja på. I strålkastarljuset står populisten Geert Wilders som hoppas på ”en patriotisk vår”. Europa följer spänt hur stort stöd hans Frihetsparti får.

– Jag är optimist. Det kommer att bli en intressant dag då vi får se om min kampanj har nått fram. Människorna här i Nederländerna vill ha förändring. Jag hoppas att många röstar, det är det allra viktigaste för demokratin. sa Geert Wilders till SVT Nyheter innan han gick in i vallokalen för att rösta i dag. 

Stort mediaintresse när Geert Wilders röstar i en vallokal utanför Haag. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Utanför vallokalen i en Haagförort träffade vi Aat Hollebeeck som hade lagt sin röst på Wilders.

-  Han har ett ett starkt stöd i den förorten till Haag. Det  finns för många invandrare här och för mycket nedskärningar i hälso och -sjukvården,säger Aat Hollebeeck.

Aat Hollebeeck röstade för Wilders i en förort utanför Haag.

När vallokalerna öppnar i dag leder premiärminister Mark Ruttes liberala regeringsparti med 15,6 procent av rösterna, tätt följt av Geert Wilders invandringsfientliga Frihetsparti, PVV, som ligger på 13,8 procent, enligt de senaste opinionsmätningarna.

Smörgåsbord av partier

Väljarna har ett smörgåsbord av olika partier att välja mellan. Ett 30-tal partier ställer upp i valet och eftersom Nederländerna inte har en procentspärr för småpartier väntas ett 15-tal partier ta sig in i parlamentet. De flesta regeringar har bestått av koalitioner mellan flera partier.

Det troliga scenariot är att fem partier efter valet inleder koalitionsförhandlingar. Ingen av de största partierna har sagt sig vilja regera ihop med Frihetspartiet.

– De andra partierna är alla ganska kritiska till Wilders (som leder Frihetspartiet) som de tycker har en hatfull och hård ton, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Hon menar att Wilders Frihetsparti knappast kommer att regera även om han får många röster i valet.

– Sannolikt är han inte där än. Hans valmanifest är inte mycket mer än en sida och han saknar pengar och sponsorer, säger Ulrika Bergsten.

LÄS MER: TV: Här är partierna som gör upp om makten

Konflikten med Turkiet

Frågan är vilka av partierna som gynnas av den pågående konflikten med Turkiet. Premiärminister Rutte vägrade låta turkiska ministrar kampanja i landet, vilket lett till protester och hårda ord från den turkiska ledningen.

Wilders kallade i en tweet nederländare med turkiskt medborgarskap för femtekolonnare som undergräver landets självständighet. Den islamfientlige Geert Wilders har fått stöd i HBTQ-kretsar som ser muslimska värderingar som ett hot mot deras rättigheter. 5 procent av befolkningen på 17 miljoner är muslimer.

Rutte skärpt tonen

Även premiärminister Mark Rutte har skärpt tonen mot invandrare som inte velat skaka hand med kvinnor och som trakasserat homosexuella. Rutte har suttit vid makten i sex år och under hans regeringstid har ekonomin fått ett rejält uppsving.

Ryska hackare

Av rädsla för inblandning av  hackergrupper ska hela valet genomföras manuellt, med papper och penna. Resultatet ska räknas i datorer som inte är anslutna till internet.

LÄS MER: Risk för hackning vid valet

Påverkar andra val

Stödet för Frihetspartiet blir en viktig värdemätare för andra högerpopulistiska partier på frammarsch i Europa. Det franska presidentvalet står snart för dörren och även i Tyskland följs resultatet noga. Delstaten Nordrhein-Westfalen har lika många invånare som Nederländerna och går till val i maj.

Resultatet får i sin tur återverkningar på förbundsdagsvalet i september. Det tyska invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland har haft sjunkande opinionssiffror men kommer troligen att ta plats i riksdagshuset i Berlin i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet