Här slåss politiker i Turkiets parlament.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på när politikerna i Turkiets parlament drabbar samman och börjar slåss. Foto: Reuters

Stort slagsmål i turkiska parlamentet – stänkte blod på talarstolen

Publicerad

En oppositionspolitiker i det turkiska parlamentet kallade de styrande för ”terrorister”. Då blev han nedslagen av ett före detta fotbollsproffs – och sedan utbröt ett stort slagsmål i parlamentet.

– Jag skäms, säger Özgur Özel, ledare för Turkiets största oppositionsparti, CHP.

Debatten handlade om oppositionspolitikern Can Atalay som 2022 dömdes till 18 års fängelse för att ha protesterat mot regeringen 2013.

Senare stängdes han av som ledamot i parlamentet. Under fredagen hölls därför en utfrågning om Atalays avstängning på oppositionens begäran.

Kallade de styrande för terrorister

Atalays partikollega Ahmet Sik, parlamentsledamot för det Turkiska arbetarpartiet TIP, var i talarstolen när bråket bröt ut.

”Alla medborgare borde veta att de största terroristerna i landet är de som sitter på bänkarna här”, ska han ha sagt och då syftat till den styrande majoriteten i landet.

Klipp visar hur Alpay Özalan, som tidigare spelade i Premier League, då ger sig på Ahmet Sik och knuffar ner honom till golvet.

Blodstänk på talarstolen

Bara sekunder senare utbryter ett stort knytnävsslagsmål med flera ledamöter inblandade. Enligt The Guardian pågick bråket i runt en halvtimme. Nyhetsbyrån Reuters uppger att det var blodstänk på både golvet och på talarstolen.

Flera personer ska ha skadats i bråket och två personer fick huvudskador, rapporterar The Guardian.

– Jag skäms över att ha upplevt en sådan här situation i vårt parlament, säger Özgur Özel, ledare för Turkiets största oppositionsparti, CHP.

Utfrågningen kring Atalay sköts upp och parlamentets talman uppger att de två ledamöter som han menar startade bråket båda kommer att straffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.