Astronauter kramar om varandra i en hytt med väggar klädda i vit och grå panel. I bakgrunden syns en luftsluss med stuvade förnödenheter och två stora orange lådor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SpaceX Dragon ska ta hem de strandade astronauterna till jorden. Foto: Nasa.

Strandade astronauterna ett steg närmare jorden

Publicerad

Sunita Williams och Butch Willmore skulle vara i rymden i en dryg vecka – men efter tekniska problem har de suttit fast i omloppsbana sedan i juni.

Först i februari kommer deras rymdäventyr närma sig slutet .

I helgen dockade farkosten SpaceX Dragon med den internationella rymdstationen ISS. Farkosten var bemannad med en rysk och en amerikansk astronaut vid avfärd från Kennedy space center i Florida – men två platser lämnades tomma på vägen upp.

Platser som förhoppningsvis ska fyllas av de strandade astronauterna Sunita Williams och Butch Willmore på sin färd på väg tillbaka till jorden.

Fast i rymden

Tanken var att Williams och Willmores resa skulle vara i åtta dagar. Men problem med farkosten som skulle ta dem ner till jorden igen gjorde att avresedatumet sköts upp flera gånger.

I augusti stod det till slut klart att de först i februari kommer att få lämna stationen, men då ombord den nydockade SpaceX Dragon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.