Strid om EU-framtid på toppmöte på Harpsund

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen är Harpsund platsen för ett mini-toppmöte om EU:s framtid. Regeringscheferna från Tyskland, Storbritannien och Nederländerna kommer till ett möte med statsminister Fredrik Reinfeldt. Det sker mitt i striden om vem som ska leda EU kommande fem år.

Efter EU-valet pågår en rejäl dragkamp om toppjobben i EU. Partigrupperna i Europaparlamentet säger att Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker ska bli ny ordförande i EU-kommissionen, eftersom han är kandidat för moderater och kristdemokrater och de blev största partigrupp i EU-valet. Juncker har stöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Stoppa Juncker-kampanj

Storbritanniens David Cameron står på andra sidan.  Cameron har inlett vad som i brittiska tidningar kallas en ”diplomatiska offensiv” för att stoppa Juncker, och mötet i Harpsund ses som en del av denna kampanj.

Minitoppmöte i Harpsund

–  Vi måste ha en ny ledare för EU som satsar på mer ekonomiskt starkt och konkurrenskraftigt Europa, vi måste vända utvecklingen och få ett EU som inte lägger sig i allt och vill ha allt mer makt på medlemsländernas bekostnad, säger David Cameron.

Efter framgångarna för det EU-kritiska partiet UKIP skulle det vara svårt för David Cameron och försvaga Camerons ställning  på hemmaplan om EU-entusiasten Jean-Claude Juncker blir ny chef  för EU-kommissionen.

Väljarna luras

Också Angela Merkel pressas på hemmaplan. Under EU-valet sas att det skulle vara slut på regeringschefernas hemliga uppgörelser i slutna rum. Partierna lovade att den kandidat som fick flest röster i EU-valet skulle bli kommissionsordförande och allt annat nu vore att svika demokratin och lura väljarna, anser flera debattörer i Tyskland.

Reinfeldt vill vänta

Både Fredrik Reinfeldt och Nederländernas premiärminister Mark Rutte har sagt att det inte finns någon automatik att Jean-Claude Juncker ska bli ordförande i EU-kommissionen. De villa avvakta de konsultationer som pågår fram till samtliga 28 regeringschefers EU-toppmöte den  26-27 juni om vem som ska föreslås. Sen ska det nyvalda EU-parlamentet i juli välja ny ordförande för kommissionen.

Ekonomi och reformer

För Fredrik Reinfeldt blir  inte striden om toppjobben någon  huvudfråga vid mötet på Harpsund. Han säger att han vill tala om ekonomi och reformer med ”likasinnade” regeringschefer.

–  När krisproblem börjar avta inom EU måste vi på allvar diskutera hur vi ska få fart på ekonomin och hur vi ska öka Europas konkurrenskraft, säger Fredrik Reinfeldt inför mötet.

Den svenska regeringen hoppas att de borgerliga regeringscheferna i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna ska bli allierade för mer krav på avregleringar inom EU, för mer frihandel och för att handelshinder på den inre marknaden tas bort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet