Sudan – år av ständiga inbördeskrig

Uppdaterad
Publicerad

Sudan är till ytan Afrikas största land och mycket rikt på naturresurser. Men stora delar av befolkningen lever i fattigdom och landets invånare har genomlevt ständiga inbördeskrig.

Sedan självständigheten från Storbritannien och Egypten 1956 har landet bara haft elva år av fred. 2003 bröt ett nytt uppror ut i Darfur och befolkningen drabbades återigen svårt. Hundratusentals människor dödades och miljoner tvingades på flykt.

Klimatförändringar skapade kris

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kan stridigheterna ha startat på grund av en ekologisk kris som delvis är orsakad av klimatförändringarna. Svenska Utrikesdepartementet skriver i en analys att ”för att en hållbar fred i hela Sudan ska kunna säkerställas krävs att situationen i Darfur också får en hållbar lösning.”

2005 avslutades den över 20 år långa konflikten mellan central-regeringen och gerillan SPLM/SPLA som stridit för självstyre i södra Sudan. Landet är nu en förbundsstat mellan norra och södra Sudan och 2011 ska södern folkomrösta om eventuell självständighet.

Sudan var 2007 Afrikas sjätte största oljeproducent men oljeutvinningen sköts till stor del av utländska bolag. Andra viktiga exportvaror är bomull och naturgas. Den viktigaste handelspartnern är Kina och 2007 köpte Kina enligt SIDA två tredjedelar av Sudans olja.

Strider och torka

Landet är mycket fattigt efter år av strider och även efter flera perioder av torka. Utbildning och sjukvård har hamnat på efterkälken och det råder stor skillnad mellan det rikare norra Sudan och det fattigare södra.

Före detta utrikesministern Jan Eliasson har varit FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för Darfur och Sudan har en ambassad i Stockholm.

De svenska bistånden till Sudan, under perioden 2008-2011, beräknas uppgå till 900 miljoner kronor.

Johan Lundin

Fakta om Sudan

Huvudstad: Khartoum, ca 8.900.000 invånare

Antal invånare:: 39.400.000 (2008)

Yta:: 2.505.813 km²

Statsskick:: republik, förbundsstat

Folkgrupper:: uppemot halva befolkningen räknar sig som araber; näst största folkgrupp är dinka

Språk: arabiska är officiellt språk; engelska mellan olika folk i söder; hundratals lokala språk varav kushitiska och nilo-sahariska är viktiga grupper

Religion: islam (sunni), kristendom, traditionella afrikanska religioner

BNP per invånare: 1.630 US dollar (2008)

Medellivslängd: 57,4 (2005)

Tillgång till rent vatten: 70 procent (2004)

Tillgång till telefon (mobilabonnemang per 100 invånare): 21 (2007)

Korruptionsranking: 173 (2008)

SIDA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.