Kartan visar inrapporterade fall av multiresistenta bakterien EBSL. Foto: TT/ECDC

Superbakterier på resan – här är problemen störst

Uppdaterad
Publicerad

Multiresistenta bakterier sprids snabbare än någonsin. Och det gäller inte enbart i länder långt borta. – Problemen växer i länderna kring Medelhavet, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Antalet som smittats av multiresistenta bakterier har ökat i Sverige de senaste åren. Och även om läget i Sverige är betydligt bättre än i många andra länder så växer problemen i vårt närområde, inte minst Italien och Grekland – vanliga turistmål för svenskar.

– De allra största problemen finns i Sydostasien men problemen växer också i länderna kring Medelhavet, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Friktion

De allra största spridningen just nu är i Indien och Pakistan. I Europa har Spanien, Italien och Grekland stora problem. I USA finns det också stora problem med MRSA.

– Spridningen globalt är snabbare än någonsin. De multiresistenta bakterierna har exploderat de senaste tio åren, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Nytt övervakningssystem

Någon heltäckande bild över var förekomsten är som störst på ett globalt plan finns inte. I Europa finns data insamlat för många länder genom ECDC, Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar. På svenska Folkhälsomyndigheten samarbetar man nu med Världshälsoorganisationen, WHO, för att bygga upp ett globalt övervakningssystem för multiresistens.

– I många delar av världen vet man helt enkelt inte hur det egentligen ser ut med resistenssituationen. Det finns för dålig data och många vita fläckar, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tips för resan

Superbakterierna drabbar oss inte bara när vi reser, men eftersom många länder har större problem med spridningen än vad Sverige har så är det viktigt att vara försiktig på resan.

Några viktiga tips är att vara noga med hygienen, ta med handsprit och inte dricka kranvatten. Var också försiktig med medicin utomlands, tipsar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Köp ingen egen antibiotikakur om du blir sjuk utomlands, utan bara det som är ordinerat av läkare. Och ta hela kuren.

Björn Olsen har också ett annat tydligt råd:

– Ät mindre kött. För din egen skull och för att minska antibiotikabelastningen i miljön. Två tredjedelar av all världens antibiotika går åt till djurhållning.

Se senaste programmet av Friktion här!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 19:e april handlar det om hotet från superbakterierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet