• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Burmas statskansler Aung San Suu Kyi. Foto: TT

Suu Kyi förlorar hedersmedborgarskap i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas parlament har enhälligt röstat för att dra tillbaka den myanmarska ledaren Aung Sang Suu Kyis hedersmedborgarskap i landet.

Anledningen är Myanmars (Burmas) agerande mot folkgruppen rohingya.

Fredspristagaren Suu Kyi blev hedersmedborgare i Kanada 2007, men hennes rykte har sedan dess skamfilats och hon har under långt tid fått massiv kritik för att inte ha agerat gentemot den förföljelse som drabbat landets rohingya-minoritet.

Det senaste året har hundratusentals rohingyer flytt Myanmar sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Över 700 000 personer har tagit sig till grannlandet Bangladesh.

Rohingya i Myanmar

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har inlett en förundersökning om Myanmars tvångsdeportering av rohingyer, efter rapporter från FN:s särskilda utredare. Myanmars militär lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

En av sex

Suu Kyis demokratiskt valda regering befinner sig i en känslig balans med generalerna, vars närvaro i parlamentet ger dem veto om konstitutionella förändringar.

Endast fem andra personer har tilldelats hedersmedborgarskap i Kanada – svenske diplomaten Raoul Wallenberg (postumt), den tibetanske buddhistledaren Dalai Lama, pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai, ismailitledaren Karim Aga Khan IV och människorättskämpen Nelson Mandela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet