79-årige Htein har i årtionden kritiserat militären, och efter kuppen uppmanade han till motstånd.
– Alla i landet borde motsätta sig dem som vill ta oss tillbaka till noll genom att förstöra vår regering, sa han i en intervju med den lokala tidningen Frontier Myanmar strax efter kuppen.
Bland de gripna finns aktivister, myndighetspersoner och medlemmar tillhörande regeringspartiet NLD. Landets ledare Aung San Suu Kyi och president Win Myint greps i måndags och uppges hållas i husarrest.
”Fredlig strejk”
Facebook, Instagram och Whatsapp har blockerats i ett försök att hindra demonstranter från att organisera sig. Mindre demonstrationer har ändå blossat upp i städerna Mandalay och Dawai, men några utbredda massprotester har inte förekommit. Istället visar flera invånare sitt missnöje med militären genom vägra utföra sina arbetsuppgifter. Sjukhuspersonal på över 70 olika sjukhus och kliniker strejkar, och nu har även vissa myndighetsanställda och universitetslärare anslutit sig.
– Vi hoppas kunna bromsa hela administrationen. Det är en fredlig strejk, säger Honey Lwin, lärare vid Yangon-universitet, till Reuters.
På de sociala medier som fortfarande fungerar syns flera demonstranter hålla upp tre fingrar i luften. Gesten kommer ursprungligen från filmen Hunger Games men har de senaste åren använts som en symbol mot förtryck, bland annat vid protesterna i Thailand.
Vill anordna nytt val
Demokratin i Myanmar är både ung och instabil. En militärjunta styrde landet fram till 2011, och hade då haft makten i 50 år. Nu kontrolleras landet återigen av militären och högste generalen Min Aung Hliang. Han har länge haft ett stort inflytande över politiken i Myanmar, och har bland annat blockerats från Twitter efter att han nekat till att den muslimska minoritetsgruppen rohingyer blivit förföljda.
Min Aung Hliang har lovat att anordna ett nytt demokratiskt val eftersom han menar att landets ledare Aung San Suu Kyi vann genom valfusk.