Foto: TT

Svåra EU-beslut skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vid EU-toppmötet i dag och i morgon ska vi inte förvänta oss några detaljerade beslut om EU:s många kriser i det delade Europa. Men det behöver inte vara dåligt, EU-ledarna behöver lufta och rejält diskutera sina motsättningar om flyktingpolitik, handelsavtal och Ryssland.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Ordföranden för regeringschefernas toppmöten, polacken Donald Tusk, ger i sitt inbjudningsbrev bilden av att flyktingsituationen är betydligt lugnare jämfört med förra hösten. Flyktvägen via Turkiet är i stort sett stängd, medan ungefär lika många kommer över Medelhavet till Italien som förra året.

Solidaritet med små bokstäver

Toppmötets tonvikt ligger helt på ökad vakthållning vid EU:s yttre gränser, och att alla som söker asyl måste registreras och kontrolleras. Och åtgärder föreslås för att de som får avslag på sin asylansökan verkligen ska kunna skicka tillbaka till ursprungsländerna.

#delateuropa

Däremot talas det med små och försiktiga bokstäver om det den svenska regeringen driver, att alla länder ska ta emot en kvot eller andel av de asylsökande som nu trängs i Grekland och Italien.

Flyktingmotstånd från Ungern

Regeringen i Ungern och premiärminister Victor Orban anser sig ha stöd av en folkomröstning att helt säga nej till kvoter. Länder som Polen och Slovakien är också emot förslagen att införa bindande krav på flyktingmottagning i framtiden för alla EU-länder.

Räkna med skarpa meningsutbyten vid sittande bord i Bryssel om flyktingpolitik och solidaritet. Men beslut om eventuella kvoter skjuts på framtiden, och mycket kommer att avgöras av hur verklighet och antal flyktingar utvecklas.

Ryssland splittrar

I dag har EU förbud att exportera vissa varor till Ryssland och förbud för att göra affärer med vissa ryska banker, företag och privatpersoner. Detta som en bestraffning av företag och personer som varit inblandade i annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina.

I början av nästa år måste dessa sanktioner förlängas annars upphör de, och det krävs enighet för att det ska bli bindande beslut om förlängning. Regeringarna i alla 28 länder måste vara överens. I dagsläget har länder som Grekland och Slovakien fört fram att sanktionera borde avvecklas. I Tyskland och Italien anser en del socialdemokrater och vänsterdebattörer att sanktioner ska ersättas av dialog med Ryssland för att inte trappa upp konflikterna.

Aleppo på agendan

Men Rysslands stöd till Assad-regimen i Damaskus och ryskt deltagande i flygbombningar mot sjukhus och civila i Aleppo gör att istället för en debatt om att avveckla sanktionerna mot Ryssland finns synpunkter från framförallt Storbritannien att sanktionerna mot Ryssland ska utökas. Ryska företag och personer som deltar i flygbombningarna av Aleppo skulle kunna föras upp på EU:s sanktionslista.

Inga direkta beslut är att vänta

Inga direkta beslut är att vänta. Avgörande beslut om sanktionerna mot Ryssland ska tas först vid regeringschefernas toppmöte i december.

Som ofta i EU-sammanhang kan vi journalister förklara att EU-ledarna drar ut på tiden, oenighet och konflikter består och beslut och svåra avgöranden skjuts på framtiden. Samtidigt är det en form av demokrati, argument måste prövas, motsättningar vädras och politiken förankras på hemmaplan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#delateuropa

Mer i ämnet