”Svårt att se hur Boris Johnson ska ta sig ur skitstormen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Boris Johnson vann som väntat misstroendeomröstningen men det var en pyrrhusseger. Hela fyra av tio av hans egna toryledamöter vill ha bort honom, och det interna motståndet kommer inte att mirakulöst försvinna. Så det är en svårt vingklippt premiärminister som nu ska försöka vinna tillbaka toryrösterna.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

En sak som skulle kunna ena det splittrade torypartiet är en återhämtning i opinionsmätningarna. Men någon sådan är inte i sikte. Enligt the Times är ”lögnare” det ord som flest väljare associerar med Boris Johnson.

Under firandet av drottning Elizabeths 70 år på tronen nyligen möttes Boris Johnson av burop på väg in i St Paul´s Cathedral för en tacksägelsegudstjänst. Det beskrivs av flera bedömare som droppen som fick bägaren att rinna över för flera toryledamöter. För när en konservativ premiärminister buas ut av en skara rojalister, då är måttet rågat.

Tidningsrubrikerna inte nådiga

Dessutom tyder mycket på att det konservativa partiet kommer att förlora två viktiga fyllnadsval senare den här månaden. Och festskandalen partygate lever vidare. En intern parlamentsutredning ska granska om Boris Johnson har ljugit för underhuset eller inte.

Tidningsrubrikerna efter misstroendeomröstningen är inte nådiga. ”En skadad vinnare”, ”Festen är över, Boris”, ”Urholkad seger sliter sönder torypartiet”. Det är mycket svårt att se hur Boris Johnson ska kunna ta sig ur den här skitstormen. Men han kommer inte att ge upp utan strid.

Nya populistiska utspel kan komma

Helt säkert ingår det i planen framöver att presentera nya populistiska utspel som ska blidka toryväljarna. Mer i stil med att skicka migranter till Rwanda och begränsningar av demonstrationsfriheten. Inom kort väntas den brittiska regeringen ensidigt riva upp delar av Nordirlandsprotokollet, en handling som kan leda till handelskrig med EU. Skattesänkningar har aviserats.

Men kommer det att räcka? Eller är överlevnadskonstnären Boris Johnsons dagar vid makten räknade? Oavsett hur det slutar; vägen dit blir garanterat turbulent.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.