Enligt Martin Ahlquist har han upplevt en ganska tydlig förändring i kontakterna med landets företrädare, en kommunikation som blivit allt mer aktiv och tidvis aggressiv.
Martin Ahlquist pekar på att Kina har en helt annan syn på medier jämfört med till exempel Sverige.
– Här finns en syn på medierna som en kontrollfunktion, en del av den granskande makten som leder till en bättre fungerande demokrati och mindre korruption. I Kina ser man tvärtom på det som något som ska stödja den sittande regeringen, säger han.
”Hotfullt språkbruk”
Expressens kulturchef Karin Olsson beskriver den kinesiska ambassadörens språkbruk som allt mer hotfullt.
– Det här agerandet från kinesiska ambassaden sticker ut på ett exceptionellt sätt. Det handlar om en systematik vi inte sett en motsvarighet till tidigare, säger hon.
Enligt Karin Olsson har bevakningen lett till att tidningens möjligheter att få visum påverkats.
Enligt Martin Ahlquist på Svenska Dagbladet kan det finnas två förklaringar till den ”stundtals aggressiva” kommunikationen från Kinas ambassad.
– Den ena är att man vill visa sig duktiga inför uppdragsgivaren på hemmaplan. Den andra förklaringen är att man tror att det på sikt påverkar mediebilden i Sverige. Att man skapar en miljö där det blir väldigt jobbigt att publicera granskningar och kritik av Kina och att det då sätter sig en form av självcensur, säger han.