I New York Times publicerades idag en lång artikel om hur och varför Sverige väljer att hantera covid-19-krisen på ett annat sätt än andra europeiska och skandinaviska länder. Tonen är saklig och intresserad, men också undrande.
I franska Le Monde anmärker man att de svenska åtgärderna verkar futtiga om man jämför med hur andra länder reagerar.
Kritiska grannar
Danmarks Radio skriver att med danska ögon kan det nästan se ut som svenskarna alltid är en vecka efter med åtgärder mot spridningen av coronaviruset. De ifrågasätter även om svenska myndigheter har förstått allvaret i situationen.
– Mitt intryck är att de beslut som Danmark har fattat styrs mer av politiska överväganden än av vetenskapliga, säger den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell i en intervju med radiokanalen.
Samtidigt uppmanar Danmarks statsminister Mette Frederiksen danskar att avboka sina skidresor till den svenska fjällvärlden.
Norska Aftenposten lyfter fram att den svenska strategin får kritik av norska infektionsläkare. En av dem är Bjørg Marit Andersen.
– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger Bjørg Marit Andersen till svenska Aftonbladet.
Svenska taktiken ”avslappnad”
Tyska Deutsche Welle kallar Sveriges inställning för ”avslappnad” och undrar hur länge den svenska taktiken kommer att fungera.
Brittiska the Guardian jämför den svenska strategin med att spela rysk roulett, en formulering de lånat från en svensk matematiker från Lunds Universitet, Marcus Carlsson, som uttalat sig om läget på Youtube.
Men the Guardian undrar samtidigt i en nyare artikel, där reportern besöker Malmö, om Sveriges strategi ändå kanske kommer fungera. De skriver: ”Sweden keeps calm and carries on”.
Brittiska BBC lyfter frågan om det svenska samhället till och med kanske har särskilt goda förutsättningar för att klara epidemin med sin stora andel ensamhushåll.