Svensk polis har hjälpt till i fallet med kidnappade miljardärsfrun

Uppdaterad
Publicerad

På ettårsdagen av miljardärsfruns gåtfulla försvinnande bekräftar norsk polis att de samarbetar med svensk polis.

– Vi utesluter inte en svensk koppling, säger förundersökningsledaren Tommy Brøske till Veckans brott. 

Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober 2018 från sitt hem utanför Oslo. Hennes man hittade ett hotbrev med pengakrav i bostaden och kontaktade polisen, som påbörjade en utredning om kidnappning med ekonomiska motiv.  Men i slutet av juni i år ändrade polisen brottsrubriceringen till mord. 

Polisen har sedan början varit förtegen om fallet, men för Veckans brott avslöjar förundersökningsledaren Tommy Brøske att de har tagit hjälp av svensk polis för att komma vidare. 

– Vi kan inte utesluta, men kan inte gå in i ytterligare detalj, att det i det här ärendet finns kopplingar till Sverige, säger Tommy Brøske, som inte kommenterar Verdens Gangs uppgift att hotbrevet skrivits med möjliga inslag av svenska. 

Dimridå för att dölja mord 

Polisen har bekräftat att de förutom hotbrevet fann ett buntband och ett skoavtryck i bostaden. 

Samma dag som polisen ändrade sin hypotes till mord berättade Hagenfamiljens advokat att de förmodade gärningsmännen sagt att Anne-Elisabeth Hagen fortfarande var vid liv. 

I torsdagens Veckans brott förklarar Tommy Brøske varför de trots detta har ändrat brottsrubriceringen från kidnappning till mord. 

– Hotbrevet och buntbandet kan vara indikationer på att man försökt att förtäcka handlingen, alltså att ge sken av att det är människorov, säger Tommy Brøske.

Har hittat spår av blod 

Förra veckan berättade polisen att de har hittat mindre blodspår från Anne-Elisabeth Hagens i bostaden. De har även samlat in DNA och tagit fingeravtryck från en person som befunnit sig i bostaden runt tidpunkten när hon försvann. 

– Vi jobbar med att ta reda på vad det har för betydelse för vår utredning. Jag vill inte kommentera resultaten från analysen, sa Tommy Brøske till Verdens Gang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.