Vid en presskonferens i tisdags tillkännagav WHO:s samordnare för särskilt viktiga mediciner, Socorro Escalate, att Kina redan har hållit preliminära samtal med FN-organet om att få in kinesiska vaccin på en särskilt lista för medicin som behövs i ett nödläge.
Att hamna på WHO-listan innebär att vaccin och andra behandlingar som ännu inte är godkända kan granskas särskilt för att snabbare få dem i bruk vid kriser och nödlägen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Samtalen är därmed ett steg mot att göra kinesiskt producerade coronavaccin tillgängliga internationellt.
– Genom att hamna på en sådan lista för bruk i ett krisläge så kan effektiviteten bedömas, säger WHO:s Escalate.
– Sedan kan det göras tillgängligt för våra licensinnehavare.
Hundratusentals har fått vaccin
Hundratusentals personer med samhällskritiska yrken och andra som bedömts tillhöra högriskgrupper har redan i dag fått lokalt utvecklade vaccin i Kina. Det trots att de kliniska testerna inte är klara. Den snabba processen har väckt oro bland vissa experter som ifrågasätter hur säkra preparaten är.
– Det man oroar sig för är förstås att Kina försöker ta genvägar när man utvecklar vaccin, säger Yanzhong Huang, professor i global hälsa vid Seton Hall-universitetet i USA, i kvällens avsnitt av SVT:s Utrikesbyrån.
Men Sverige då?
I dagsläget finns inga pågående samtal med kinesiska företag, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
– De har ett vaccin som har kommit ganska långt som våra vetenskapliga experter är tveksamma till, säger han i Utrikesbyrån.
Däremot är det enligt honom bara en tidsfråga innan samtal om de kinesiska vaccinen kommer att bli aktuella även i Sverige, enligt Bergström.
– Vi kommer att ha samtal senare. Det är för de vaccin som kommer senare, kanske i slutet på nästa år.
Minst fyra kinesiska vaccin på gång
Totalt har Kina minst fyra experimentvaccin i ett sista stadium av kliniska tester. Två av dem har utvecklats av statliga stödda China National Biotec Group (CNBG) och de andra kommer från Sinovac Biotech och Cansino Biologics.
De testas just nu i länder som Pakistan, Indonesien, Brasilien, Ryssland och Förenade Arabemiraten.
Totalt har över 400 000 fått ett kinesiskt producerat vaccin i testfasen.
Källa: Reuters