Svenska Sanna Wolk berättar att hon märker effekterna av demonstrationerna i Teheran. Foto: Sanna Wolk/SVT

Svenska Sanna: ”Internet är helt blockerat”

Uppdaterad
Publicerad

Gatuprotesterna i Iran är inne på sin sjätte dag och har hittills krävt minst 22 dödsoffer. Svenska Sanna Wolk befinner sig just nu på turistresa i landet.

– Vi har faktiskt inte sett någonting alls av demonstrationerna, men vi har märkt effekterna. När vi reste ut för en vecka sedan såg vi inga poliser alls. Nu är vi tillbaka i Teheran och det är tungt utrustade kravallpoliser precis överallt, berättar hon.

Bilderna i Irans statskontrollerade medier visar brinnande bilar, krossade skyltfönster och våldsamma upplopp. Dessutom massiva demonstrationer till stöd för regeringen. Av detta har Sanna Wolk inte sett någonting.

Politiska protester i Iran

Internet avstängt

– Däremot märker vi av att internet är helt och hållet blockerat. Eftersom vi inte läser persiska har vi försökt hitta med hjälp av Google Maps, men plötsligt slutade det bara att fungera.

Enligt vad Sanna Wolk förstått är protesterna avgränsade till ett fåtal platser och städer medan vardagslivet på alla andra håll flyter på precis som vanligt.

Skilda reaktioner

– De flesta iranier jag talat med vet om att det pågår protester, men har ingen aning om det är stort eller litet.

Hon berättar också att de iranier hon talat med reagerat helt olika påhändelserna:

– Vissa anser att det är helt rätt att protestera mot korruption och höga priser medan andra tycker att regeringen gör rätt som slår tillbaka, stänger av sociala medier och blockerar internet.

Fakta: Grusat hopp om förändring

  • Irans folkmängd 2017 uppgår till 80,6 miljoner invånare. Officiellt språk är persiska. Det övervägande antalet av befolkningen är shiamuslimer och sedan revolutionen 1979 är landet en islamisk republik. Ett särskilt expertråd övervakar att inga lagar och politiska beslut strider mot islam.
  • Under de första åren efter revolutionen förföljdes, under ledning av landets politiska och religiösa ledare ayatolla Khomeini, stora grupper av oliktänkande och minoriteter.
  • En stor politisk kris inträffade 2009 då president Mahmoud Ahmadinejad anklagades för valfusk, med massdemonstrationer och våld som följd.
  • Presidentvalet 2013, då den reformvänlige Hassan Rohani vann, skapade förväntningar på förändring. Förhoppningar knöts speciellt till kärnenergiavtalet med väst, som skulle bryta landets isolering. Men ekonomin har inte återhämtat sig.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet