– Det har varit fruktansvärda veckor, säger Jenny Zimmermann på Tammuz, som är en av de största surrogatförmedlarna i världen.
Hon vill inte säga exakt hur många klienter, alltså föräldrar och surrogatmödrar, som företaget har. Men företagets surrogater var baserade i Kievområdet innan invasionen.
– Vi fick ganska snabbt en bra bild av vad som var på gång att hända. Redan fem dagar innan invasionen kunde vi påbörja en förflyttning av våra surrogatmödrar.
I takt med att läget förvärrades evakuerades allt fler. Sedan krigets första dagar befinner sig alla företagets surrogatmödrar i andra länder, enligt Zimmermann. De barn som har fötts under perioden har kunnat förenas med sina svenska föräldrar och lämnat landet.
– Det sista barnet som föddes i Ukraina inom vår organisation föddes den 26 februari. Och där var familjen hemma i trygghet inom en och en halv vecka, säger hon.
– Förlossningarna skedde på sjukhus och hanterades precis som vilka andra förlossningar som helst. Det gick väldigt bra, alla som var involverade i förlossningarna mådde bra.
Kan du garantera att alla era födande och barn befinner sig i trygghet?
– Det kan jag göra. Vi känner själva att det är vårt ansvar att se till att surrogatmödrarna har en trygg tillvaro.
Har evakueringen av surrogatmödrarna skett med deras samtycke i alla fall?
– Absolut, vi skulle aldrig göra något emot deras vilja. Surrogatmödrarna är primära i vår organisation och står hela tiden i centrum. Vårt uppdrag är att säkerställa verksamheten så att alla är trygga.
SVT har även sökt den svenska surrogatförmedlaren Nordic Surrogacy, som avböjer intervju.
Det är inte första gången företaget står inför en krissituation. I klippet ovan svarar Zimmermann på frågor om hur de resonerar kring att bedriva surrogatverksamhet i krisdrabbade länder.
Fakta: Vad är surrogatmödraskap?
• Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.
• Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.
• Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.
• Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt.
• Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag.
• Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator.
• Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden.