Blommor och en dansk polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med den danska polisen under ett arbetspass i stadsdelen Nörrebro i centrala Köpenhamn, som är hemvist för ökända gänget Loyal to familia: ”Kommer det en bil som är svenskregistrerad så är vi extra vaksamma” Foto: Firat Celik / SVT

Svenskar nytt fokus för polisen i Köpenhamns problemområde

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark rasar just nu en våldsam gängkonflikt. Och efter den senaste tiden häktningar av 17 svenskar som misstänks för grova brott är just svenskarna i fokus. SVT följde med dansk polis på Köpenhamns gator i ett av deras problemområden.

Efter att flera svenskar gripits misstänkta för grova brott i Danmark har svenskar hamnat i fokus för den danska polisen.

– När jag tog semester för fyra veckor sedan var svenskar inget vi pratade om. Nu är det en av de saker vi ska prioritera, säger Jimmi Liljehult, närpolis i Köpenhamn.

Svenska kriminella i Danmark

Nörrebro i centrala Köpenhamn är hemvist för ökända danska gänget Loyal to familia. Och inför sina arbetspass får danska poliser nu instruktioner att vara extra uppmärksamma på svenskregistrerade bilar – och personer som pratar svenska.

Just Loyal to familia, som är allierade med svenska gänget Foxtrot, är den ena sidan i den våldsamma gängkonflikten som pågår i den danska huvudstaden. På den andra sidan finns ett dansk-svenskt nätverk med koppling till Ismail Abdo, den så kallade ”Jordgubben”.

”Nordens Chicago”

Jimmi Liljehult hoppas att polisen ska få stopp på den våldsamma utvecklingen – innan det blir som i Stockholm och andra städer runt om i Sverige.

– Det är ju Nordens Chicago. Åtminstone efter vad jag sett och hört i medierapporteringen, säger han.

Tommy Laursen, lokalpoischef i Köpenhamn, ser stora skillnader mellan unga i Sverige och i Danmark.

– Vi ser en enorm riskbenägenhet hos unga svenska gängmedlemmar som kommer hit jämfört med den riskbenägenhet som vi ser hos unga danskar, säger Tommy Laursen, lokalpolischef i Köpenhamn.

Fånga riskungdomar

Det viktigaste enligt Tommy Laursen för att stoppa nyrekryteringen är att fånga upp riskungdomar tidigt.

– Vi har ett omfattande samarbete med bland annat socialtjänsten och skolan. Och vi har därför bra koll på vilka det rör sig om och kan sätta in rätt insatser, fortsätter han.

Känner ni oro för att Danmark ska få en situation liknande den i Sverige?

– Jag vill inte förutspå någonting, men jag säger bara att antalet gängmedlemmar i Sverige, baserat på de siffror jag hör från den svenska polisen, är mycket högre än i Danmark. Så det ska gå väldigt fel om vi ska komma upp i samma antal, säger Tommy Laursen.

Vad bör svenska justitieministern Gunnar Strömmer få veta under sitt besök på onsdagen?

– Han behöver förstås få veta vad som fungerar bra i vårt förebyggande arbete. Sedan ska man komma ihåg att det är väldigt svårt att mäta det förebyggande arbetet. Men man måste tro på att det man gör kommer att förändra på lång sikt. Och man behöver en gemensam målbild och gemensam riktning. Det är väldigt, väldigt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet