– Vi har bara en uppskattning från vår honorärkonsul att det är färre än tio svenskar. Kommunikationerna ligger i princip nere och vi har väldigt svårt att nå fram, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst.
UD undersöker uppgifter om en äldre svensk man som saknas efter den tropiska orkanen som drabbat öriket Vanuatu.
– Vi har obekräftade uppgifter om en saknad svensk man i 80-årsåldern, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst.
Just nu sköts kommunikationen med konsulatet i Vanuatus huvudstad Port Vila via den svenska ambassaden i Canberra. Men i och med kommunikationssvårigheterna finns i nuläget inga detaljer kring de svenskar som ska befinna sig i området.
– Jag kan inte gå in på det. Det är bara ibland kommunikationen fungerar via sms och e-post så det är knapphändiga uppgifter, säger Anna Ekberg.
Oroliga anhöriga
– Senast vi pratade med henne sa hon att allt var som ett paradis, säger Carola Joelssen, 60, till SVT Nyheter.
Hon har ägnat senaste dygnen åt att med hjälp av telefon och mejl försöka få tag på sin dotter som reser i just det område där stormen Pam blåst in.
— Hon och hennes fästman skulle ha kommit hem igår. Men av vad vi vet kan de vara på ett hotell på Island of Santos som inte ska ha drabbats lika hårt som andra delar.
Dottern är en van resenär och åkte till Vanuati 3 mars.
– Nu är man så klart jätteorolig. Huvudsaken är att hon lever, ett brutet ben, det är ingenting, bara att hon är ok, säger Carola Joelsson.
SVT Nyheter har varit i kontakt med UD på måndagskvällen. Där är beskedet det samma som tidigare:
– Vi har obekräftade uppgifter om en saknad svensk man i 80-årsåldern, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst, till TT.
Svensk hjälp på väg
Förhoppningen är att kommunikationsmöjligheterna snart ska bli bättre. Under gårdagen skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ett kommunikationsteam till Vanuatu som förväntas vara på plats tidigt under tisdagsmorgonen.
– Vi har skickat ner utrustning och personer som ska bygga upp en kommunikationslösning för FN:s personal. De ska stötta räddningspersonalen och se till att FN:s hjälpinsats kan fungera när det gäller telefoni och internet, säger Marcus Årskog på MSB.