Sverige ville övervaka libyska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2009 reste Sveriges handelsminister Ewa Björling till diktaturen Libyen med en stor delegation av svenska företag. Där försökte man bland annat sälja övervakningssystem för att hålla koll på flyktingar som försöker ta sig till Europa.

Handelsministern och de svenska företagarna var i landet i tre dygn. SVT:s reporter Stina Blomgren följde med.

-Det är väldigt viktigt att vara med tidigt för att finnas med i de här stora affärerna, säger Ewa Björling (M) till Stina Blomgren i reportaget som sändes i Korrespondenterna i februari 2010.

Sveriges ambassadör i Libyen, Anne Marie Dierauer, mötte den svenska delegationen på plats.

-Detta är ett mycket särpräglat land på många sätt, vi ska inte gå in och fördjupa oss alltför mycket i alla politiska förvecklingar som det skulle kunna leda till, säger ambassadören.

Ewa Björling och de andra svenskarna åt middag med Libyens utrikesminister. De träffade också handelsministern, Mohammed Ali Al-Huwaj.

-Jag hoppas vi stärker vårt samarbete, säger den libyske handelsministern till SVT.

På plats i Libyen presenterade statliga Svenska Rymdbolagets Björn Ohlsson flygburen havsövervakning – för att Libyen ska kunna övervaka alla de flyktingar som försöker ta sig från landet över Medelhavet till Europa.

-Vi kan arbeta som en självständig rådgivare för att överföra teknologi till Libyen. Vi kan hjälpa er att hålla koll på flyktingsituationen med människor som flyr över Medelhavet, säger Björn Ohlsson vid ett möte med bland andra libyska handelsministern.

Är det rätt att handla med ett land som är så hårt styrt som Libyen?

-Ja, det är rätt men det gäller också att vara extra tydlig med hur bra svenska företag är när det gäller mänskliga rättigheter och se till att det blir skillnad i praktiken, säger Ewa Björling till SVT:s Stina Blomgren.

Lise Bergh, ordförande för svenska Amnesty är upprörd över Sveriges lobbyarbete i Libyen:

-Det är allvarligt, det handlar om människor som flyr från krig och förföljelse och som verkligen har rätt att få skydd. Nu fråntas de det, bland annat genom det här övervakningssystemet.

-Det här har jag själv ingen uppgift om, säger Ewa Björling när hon konfronteras med uppgifterna.

Men du var ju på plats när de sa att de vill sälja flyktingövervakning till Libyen?

-För mig handlar det om ett civilt övervakningssystem. Kan man kombinera det att man blir bättre på mänskliga rättigheter tillsammans med bra övervakningssystem så ser jag inte att det är ett hinder.

Mattias Sjöborg, vd för Plena Capital, var ytterligare en av de svenska företagsrepresentanterna som besökte Libyen tillsammans med handelsministern.

-Det är en liten guldruschstämning och det är klart att de nästkommande åren kommer det vara en stor aktivitet, den saken är klar.

Har du några betänkligheter inför att handla med ett land som har en diktator som Kadaffi?

-Nej, vi håller ju på och handlar i dag och än så länge funkar det väldigt bra.

-Men jag menar, vi håller på i en helt annan division, vi sköter våra bolag och vad de gör uppe på politisk nivå är något helt annat.

Stina Blomgren

stina.blomgren@svt.se

Erika Christensson

erika.christensson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.