Med bara ett dygn kvar innan COP29 avslutas, är världens länder långt ifrån ett avtal om hur mycket pengar de rika länderna ska betala årligen till de fattiga.
Enligt klimatministern har förhandlingarna nu börjat kretsa allt mer kring förra årets löfte om att ställa om från fossila bränslen, och hur man ska formulera sig kring krav på utsläppsminskningar i det nya avtalet om klimatfinansiering.
– För att börja prata om hur mycket pengar vi ska ge, så måste vi först vara överens om att de här pengarna ska gå till utsläppsminskande åtgärder, säger hon.
Motsätter sig skrivningar
Enligt Pourmokhtari (L) är det bland annat Saudiarabien som motsätter sig skrivningar om utsläppsminskningar, och som nu försöker få fler länder att ansluta sig till deras mer kritiska linje.
– Vi måste få formuleringar som stärker det vi beslutade i Dubai, om att hela världen ska ställa om från fossila bränslen. Kan vi få sådana formuleringar kommer det rassla till också för pengarna, säger hon.
EU kräver skrivelse om utsläppsminskningar
Även Irlands miljöminister Eamon Ryan är mycket besviken på att det senaste utkastet saknar skrivelser om minskade utsläpp, och han får medhåll av Tyskland. De båda stöttar EU:s position att skrivelser om minskade utsläpp måste finnas med i avtalet innan de anger en siffra för klimatfinansieringen.
Men EU får samtidigt kritik från utvecklingsländerna, för att inte vara tillmötesgående vad gäller deras krav om 1000 miljarder dollar om året i klimatbistånd. Tidigare i veckan publicerade tidningen Politico uppgifter om att man i EU-kretsar har diskuterat summor på 200-300 miljarder dollar om året – siffror som utvecklingsländerna kallat för ”ett skämt”.
Tycker Sverige att 200-300 miljarder dollar är en rimlig summa?
– Sverige är ju inte så intresserat av att diskutera siffran i det läge vi är i nu, utan just nu är det väldigt viktigt för oss att vi kommer överens om exempelvis hur ett finansieringsmål ska vara utformat, vilka typer av pengar vi pratar om och vilka som ska finansiera, säger Romina Pourmokhtari.