Sedan tidigt imorse har miljontals människor gått till valurnorna för att besluta om sin framtid. Ja-sidan väntas vinna stort, men det slutgiltiga resultatet kan dröja i flera dagar.
På måndagskvällen är SVT:s korrespondent Stefan Åsberg på plats i kurdiska Erbil. I bakgrunden syns både fyrverkerier och hundratals bilar med glada människor som rör sig in mot stan för att fira den historiska dagen.
– Det är ganska gripande scener som utspelar sig här. Fyrverkerier briserar i bakgrunden och det är en gemytlig och trevlig stämning här, säger han.
Fest lång in i natten
Många personer har varit lediga under dagen och kommer att vara det även i morgon. Firandet tros hålla på långt in i natten.
– Folk som tidigare under dagen har tagit sig till vallokalerna med tårar i ögonen, är nu här i sina bilar med den kurdiska flaggan på. Man tror verkligen att det här valet ska få en avgörande betydelse. Man känner att man har väntat på den här dagen i hundratals år, säger Stefan Åsberg.
Osäker framtid
Men exakt vad den här omröstningen faktiskt kommer att leda till är ännu inte klart.
– I och med den här omröstningen har kurderna satt sig i en svår situation eftersom man egentligen inte har någon annan stor aktör i världen bakom sig. När man vann självstyret 1992 hade man USA i ryggen, i dag har man Israel som egentligen inte betyder någonting i det här spelet, säger Stefan Åsberg.
”Ett symboliskt val”
Ännu har inga valresultat presenterats, men högst sannolikt kommer en stor majoritet ha röstat för ett självständigt Kurdistan. Trots att folkomröstningen i sig inte kommer leda till en direkt självständighet för kurderna, hoppas man ändå att den är ett steg i rätt riktning.
– Det här är ett symboliskt val där många människor tar chansen att säga att ”det här är det som vi önskar”. Det stora valdeltagandet är det som egentligen spelar en stor roll. Det visar på att det ändå finns tillräckligt mycket enighet i den här frågan, säger SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.