Foto: SVT

SVT:s Europakorrespondent: Parlamentet har satt tvångströja på premiärminister Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska underhuset satte en ”tvångströja” på premiärminister Boris Johnson när de röstade fram lagförslaget som ska stoppa en avtalslös brexit. Det menar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Nu tvingas han göra något han bedyrat och lovat att aldrig göra, nämligen skjuta fram brexit, säger han.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har följt debatterna och omröstningarna på plats i London. Han säger att Boris Johnson satts i en svår sits i och med lagförslaget som innebär en uppskjuten brexit:

– Han var väldigt tydlig när han valdes för en dryg månad sedan och sa att han skulle ta landet ut ur EU den 31 oktober. ”No ifs, no buts”, inga om inga men. Nu finns de där, dessa om och men. Han har fått en tvångströja på sig av parlamentet i kväll.

Brexit

Enligt Wendick har regeringen ansett att en hård brexit varit deras främsta förhandlingskort gentemot EU.

– De har menat att till slut kommer EU-länderna vika sig och erbjuda något som är bättre än det Theresa Mays regering fick som erbjudande.

Nyval en tidsfråga

Som ett svar på lagförslaget vill Boris Johnson nu se ett nyval i landet innan den sista oktober – något Labourledaren Jeremy Corbyn sagt nej till just nu.

– De är rädda för att få ett nyval innan datumet 31 oktober, för om de förlorar kommer det första Johnson gör vara att riva upp lagen Corbyn lyckats stifta i kväll, säger Wendick.

Enligt Wendick är det dock bara en tidsfråga innan ett nyval sker i Storbritannien.

– Det här landet kan inte undvika det längre. Speciellt inte med en regering som inte har egen majoritet.

– Oppositionspartierna vill gärna skjuta på det tills man kunnat säkra en förlängning av EU, efter det att Boris Johnson tvingats med svansen mellan benen tillbaka till Bryssel för att be om en förlängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet