SVT på plats i Lviv: ”Tusentals strömmar ut genom tågstationen”

Uppdaterad
Publicerad

Enorma flyktingströmmar rör sig nu genom Lviv i västra Ukraina. På stadens tågstation utspelar sig kaosartade scener när människor söker skydd från kriget.

– Tusentals människor strömmar ut från tågstationen. Det är familjer, mycket kvinnor och barn. Så här fortsätter det. Det kommer folk hela tiden, rapporterar SVT:s korrespondent Samir Abu Eid på plats.

Lviv ligger nära den polska gränsen och har hittills varit förskonad från ryska attacker. På tågstationen är det dock tydligt att kriget rasar bara timmar bort.

– De som kommer hit har med sig förtvivlade och skräckfyllda berättelser. Jag pratade precis med en man som berättade att hans bostadsområde beskjutits. Människor är väldigt oroliga och rädda, speciellt när de ser hur kriget bara eskalerar, säger Samir Abu Eid.

Kriget i Ukraina

Enligt FN befinner sig nu en miljon ukrainare på flykt utanför landets gränser. Av de som passerar genom Lviv avser många att ta sig vidare ut ur landet, enligt Abu Eid. Andra hoppas på att kunna stanna i staden, även om osäkerheten är stor.

– Det här är väl den säkraste delen av landet, det är ganska långt till där striderna rasar som värst. Men det är ändå tydligt att människorna här känner att de befinner sig mitt i kriget och förbereder sig för att kriget också ska komma hit.

Oro för Kiev

Under natten har flera stora Explosioner hörts i Kiev.

– Det är en mångmiljonstad som Ryssland väntas attackera när som helst. Många bedömare tror att det kan bli ett fullskaligt angrepp för att försöka ta huvudstaden och döda president Zelenskyj, säger Samir Abu Eid.

Samtidigt har Ryssland det senaste dygnet intagit mindre städer i södra Ukraina.

– Det ser ut som om de kommer att försöka ta stad för stad även om Ukraina har gjort hårt motstånd, säger han.

– Oron som många känner här är inte att kriget ska komma vilken sekund som helst, utan det är vad som kommer att hända framför allt i Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet