Sveriges Natoansökan diskuterades på onsdagen i ett möte mellan Sverige, Turkiet och Finland. Ännu står det inte klart när Turkiet eventuellt kan komma att godkänna Sveriges ansökan. Det är inte heller något Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström vill spekulera om. Men han beskrev mötet som konstruktivt och säger att relationen rör sig framåt.
SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén beskriver Oscar Stenströms inställning efter mötet som ”behärskad men hoppfull”.
– På det stora hela är vi i tillbaka på ruta ett, att Erdogan visar att det är han som sitter på makten att avgöra om Sverige ska gå med i Nato eller inte, och han är inte redo att släppa fram Sverige ännu, säger Tomas Thorén, Turkietkorrespondent SVT.
Dubbla budskap från Turkiet
Dagens besked går stick i stäv med de positiva uttalanden som kommit från turkiskt håll den senaste tiden, förklarar Tomas Thorén. Erdogans nya säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic sade i en intervju tidigare i veckan att Sverige gjort framsteg och att det såg mer hoppfullt ut för ett svenskt medlemskap nu än för ett år sedan.
– Det verkar som att de här samtalen som förs mellan Sverige och Turkiet egentligen inte är det som avgör om Sverige kommer släppas fram, utan att det är ett förhandlingsspel som pågår på en helt annan nivå med aktörer så som USA och tunga Nato-länder, säger Tomas Thorén i SVT Rapport.
Han tror inte på ett svenskt medlemskap före det stora Nato-toppmötet i juli.
– Jag tycker det verkar orealistiskt att förvänta sig det om nu Erdogan gick ut idag och sa så tydligt att han inte vill ge Sverige sitt stöd. Jag har svårt att se att det skulle kunna ske någon stor förändring tills dess, säger Tomas Thorén.
PKK på tapeten
I fokus på mötet var återigen hur Sverige efterlever det avtal som slöts mellan Turkiet, Finland och Sverige i samband med Natomötet i Madrid för ett år sedan.
– Det handlar om specifika krav i säkerhetssamarbete och specifikt när det gäller Sveriges hantering av PKK, där Turkiet vill se mer konkreta åtgärder, säger Tomas Thorén.
Hör SVT:s Turkietkorrespondent i klippet ovan.