• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Den ena anklagas av kurdiska myndigheter för att ha försökt rekrytera andra svenskor under sin tid i Sverige, säger Stina Blomgren. Foto: SVT

SVT:s utrikesreporter träffade två av de svenska IS-kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas de tre svenska IS-kvinnorna som suttit i läger i nordöstra Syrien landa i Sverige. SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren har träffat två av dem.

– Den ena anklagas av kurdiska myndigheter för att ha försökt rekrytera andra svenskor under sin tid i Sverige, säger Blomgren i Morgonstudion.

Samtliga tre har suttit i Roj-lägret tillsammans med sina barn, sammanlagt sex stycken, sedan det sista IS-fästet föll för två och ett halvt år sedan.

Anledningen till att det kurdiska självstyret valt att släppa dem är för att man inte har lyckats samla in tillräckligt med bevis för åtal. Kurdiska myndigheter vill nu i stället att kvinnorna fortsätter utredas i Sverige, säger Stina Blomgren.

Hon har själv intervjuat två av dem och berättar att de har olika bagrund.

– Den ena anklagas av kurdiska myndigheter för att försökt rekrytera andra svenskor till IS under sin tid i Sverige. En annan av kvinnorna var i sina yngre tonår när hennes mamma bestämde sig för att resa till terrorsekten IS och tog med sig henne.

Alla har nu utvisats från det kurdiska självstyret på livstid. Myndigheterna där bedömer att kvinnorna utgör ett säkerhetshot, säger Stina Blomgren.

När de landar på Arlanda kommer de att mötas av socialtjänsten, Migrationsverket och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.