Tatiana Kireeva om segerdagen: ”Har stulit det som är heligt”

Uppdaterad
Publicerad

Segerdagen i Ryssland den 9 maj väntas bli en grandios uppvisning av den ryska arméns trupper. För många ryssar har dagen en helt annan betydelse.

– Förr var det en fest för fred, nu används det i krigspropagandan, säger Tatiana Kireeva, reporter på SVT som är uppvuxen i Sibirien.

Den 9 maj firas Sovjetunionens seger över Nazityskland. SVT:s reporter Tatiana Kireeva växte upp i Sibiren och berättar att segerdagen är viktig för många familjer och ryska judar.

– Alla familjer har någon slags koppling eller någon anhörig som stred i andra världskriget. Min morfar minns den allra första segerdagen 9 maj 1945 och hur hans mamma sprang in i rummet, öppnade dörren och skrek ”seger”.

Kriget i Ukraina

Används i krigspropagandan

Under segerdagen i morgon, måndag, anordnas en parad som enligt många går ut på att visa upp Rysslands militära styrka. Men tillställningen beskrivs också som en folkfest.

– Många familjer är lediga i flera dagar och åker till sina lantställen för att äta ihop. Det är ett tillfälle för familjer att träffas, säger Tatiana Kireeva.

Hon tycker att man måste separera det folkliga firandet och hur det ryska styret demonstrerar arméns styrka under segerdagen.

– De har stulit det som är heligt för befolkningen. Förr var det en fest för fred. Nu används det som en del i krigspropaganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet