Enligt nyhetsbyrån Reuters saknade huvudstaden Havanna internet helt och hållet under tisdagen. Men enligt de personer som SVT:s reporter Fouad Youcefi pratat med under tisdagen, har man på olika vis ändå lyckats fått ut sporadisk information.
– En del demonstranter som jag har träffat här i Miami har fått sporadiska rapporter från släktingar och familj på Kuba. Det har gått att ringa ut eller använda någon app för att kommunicera, säger Fouad Youcefi.
Protesterna ska ha varit något lugnare i Kubas huvudstad Havanna under måndagen jämfört med söndagen, men det är svårt att veta vad som är sant.
– Vi har också fått rapporter om att det varit våldsamt här och där. Det ska också ha varit en del demonstrationer under dagen.
Pandemin blev gnistan
Demonstrationerna inleddes i helgen, då tusentals personer runt om i landet marscherade, med krav på president Miguel Díaz-Canels avgång. Gnistan som tände protesterna var landets hantering av pandemin och den ständiga bristen på varor och medicin.
Hör om exilkubaners stöd för demonstranterna i klippet ovan.
Fakta: Kuba – en kommunistisk enpartistat
Kuba i Västindien är ett av de sista kommunistländerna i världen. Landet är en kommunistisk enpartistat, som fortfarande präglas starkt av revolutionen 1959, då Fidel Castro tvingade diktatorn Fulgencio Batista på flykt och övertog makten i Havanna.
Kubas nya författning, som trädde i kraft 2019, slår liksom den tidigare fast att kommunistpartiet (Partido Comunista de Cuba, PCC) ska spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.
Kommunistpartiet kontrollerar alla styrande organ från regeringen ned till kommunfullmäktige. Sedan 1992 hålls allmänna val till parlamentet, nationalförsamlingen, till provinsförsamlingar och till kommunalfullmäktige. Men alla kandidater måste på förhand godkännas av partiet.
Fram till 2006 var Fidel Castro ordförande i statsrådet, men lämnade då av hälsoskäl över makten till sin bror Raúl Castro. 2018 utsågs vice president Miguel Díaz-Canel till Raúl Castros efterträdare och republikens president. I april i år blev han även ledare för kommunistpartiet, vilket anses vara den mäktigaste positionen i landet.
Kuba har drygt 11 miljoner invånare. Det senaste decenniet har vissa marknadsekonomiska reformer genomförts, men ekonomin är fortfarande till största del statsstyrd. Turism och mineralexport är viktiga intäktskällor.
Källa: UI/Landguiden med flera