SVT:s reporter om evakueringen: ”Alla bara grät ombord på tåget”

Uppdaterad
Publicerad

Från Pakrovsk, precis vid fronten i östra Ukraina, går tåget västerut med de mest utsatta människorna som ännu inte lyckats fly.

– Det är volontärer som åker in i byarna som beskjuts och plockar ut människor. Det kan vara ålderdomshem eller hem för de med funktionsnedsättning, SVT:s reporter Elin Jönsson.

SVT:s team med reporter Elin Jönsson och fotograf Niclas Berglund hoppade på evakueringståget i den östra staden Dnipro och reste västerut tillsammans med de som nu lämnat sina hem.

– Alla bara grät ombord.

Staden Pakrovsk beskrivs som den sista ukrainska utposten i Donbas dit tågen fortfarande går till och från och dit många flyr till för att lämna området.

Men det är inte helt riskfritt. Flera attacker har riktats mot både tågstationer och tåg.

– Det är såklart att det här påverkar många, men de flesta är så härdade och för dem känns det bara tryggt att vara på väg därifrån, säger Elin Jönsson.

Hör mer om tågresan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.