• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna-Maja Persson, SVT i London Foto: SVT Nyheter

SVT:s utrikesreporter om brexit: Långt ifrån klart

Uppdaterad
Publicerad

EU och Storbritanniens regering har nått en uppgörelse om brexit. Men det återstår flera hinder, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

– Man vet aldrig vad som ska hända i brexitsammanhang, säger hon.

På torsdagen stod det klart att ett avtal nåtts mellan EU och Storbritannien. Enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson var det inte oväntat.

– Redan under onsdagen kom positiva signaler från EU-håll om att ett avtal i princip var klart. Det är inte förvånande att det faktiskt blev ett avtal, säger hon.

Brexit

Varför lyckades de komma överens just nu?

– Båda sidor har kompromissat. Man har sett att det har funnits en väldigt stark vilja att nå fram till ett avtal. Boris Johnson har tidigare nästan propagerat för en no-deal, men viljan har varit påtaglig den senaste tiden.

Underhuset samlas på lördag

Det krävs dock att både Storbritanniens parlament och EU-parlamentet godkänner avtalet. Det brittiska underhuset är kallat till en extrainsatt session på lördag och även om EU godkänner avtalet återstår det hinder där, enligt Anna-Maja Persson.

– Det är långt ifrån klart att nordirländska DUP kommer att gå med på det här. De sa på torsdagsförmiddagen bestämt att de inte skulle godkänna avtalet som det ser ut. Det finns inget som tyder på att de har ändrat ståndpunkt, säger hon.

Vad betyder uppgörelsen för Boris Johnson?

– Det beror på hur det går i det brittiska parlamentet, det är för tidigt att säga, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet