Under onsdagsmorgonen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal där han bland annat beordrade en delvis mobilisering i Ryssland. SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg påpekar att den största delen av talet var bekant: En aggressiv retorik där man anklagar västländer för att angripa Ryssland.
Angående mobiliseringen framhåller Kleberg att Ryssland har stora militära problem – varav ett är bristen på soldater. Om man får slut på soldater börjar det framstå som att man förlorar och därför har mobiliseringen setts som ett impopulärt men nödvändigt verktyg, säger han.
– Att då göra det delvis, det vill säga att det inte är hela samhället som mobiliseras utan folk som har varit i militären eller tillhör reserven, blir en sorts halvmesyr där man hoppas kunna täppa igen de här behoven, säger Kleberg och tillägger:
– Utan att på allvar störa eller uppröra opinionen som man trots allt måste bry sig om i viss mån.
”En slags halvvariant”
Samtidigt påpekar Carl Fridh Kleberg att det handlar om något som har varit enormt impopulärt bland den ryska befolkningen. Det är anledningen till att man har dragit sig in i det längsta för att införa en mobilisering – och då blir det här som en slags halvvariant.
– Det finns en högljudd minoritet som hetsar på kriget och till och med kritiserar regeringen för att man inte går långt nog, och så finns det en modig men marginell klick som motsätter sig kriget.
– Den stora massan är en rysk befolkning som är passiviserad och som varken stödjer eller är emot kriget utan mest försöker sköta sitt, men som absolut inte vill involveras i det.