SVT:s utsända i Istanbul: Reporter Tomas Thorén (t.v) och fotograf Niclas Berglund (t.h) Foto: SVT

SVT:s utsände: Trots segern – ett misslyckande för ja-sidan

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen i Turkiet slutade med en knapp majoritet för att stärka president Erdogans makt. Att ja-sidan inte fick ett större stöd är en prestigeförlust för Erdogan. Det säger frilansjournalisten Tomas Thorén som bevakat folkomröstningen för SVT Nyheters räkning.

Resultatet blev mycket jämnt – vad betyder det?

– Erdogan lyckades få tillräckligt med stöd för att driva igenom förändringarna, men det är ändå ett misslyckande för ja-sidan att inte få ett större stöd. Mer väntat hade varit om de fick uppemot 60% av rösterna, säger Tomas Thorén på plats i Istanbul.

Folkomröstning i Turkiet 2017

De tre största städerna röstade med knapp marginal nej – vilka slutsatser kan man dra av detta?

– Det visar att segern främst kommer från det konservativa inlandet. Naturligtvis är det en prestigeförlust, men i slutändan är det det nationella resultatet som räknas.

LÄS MER: Knapp seger för Erdogan i folkomröstningen

Hur kommer Erdogan att agera nu?

– Det ska bli intressant att se vilken linje han tar. Det är ingen jätteseger han vunnit, men han kom över mållinjen. Framöver kommer han kunna säga att han har en majoritet av den turkiska befolkningen bakom sig.

Vad innebär resultatet för Turkiets minoriteter?

– Alla som inte står på Erdogans sida är oroliga för att de ska uppleva ett ännu hårdare samhälle. Särskilt då det blev ett så jämnt resultat är det troligt att motsättningarna kommer att öka. Motståndarna har redan visat tecken på att inte acceptera resultatet.

Vad betyder detta för Turkiets förhållande till EU?

– Erdogan har gått väldigt hårt mot EU under valkampanjen, och ser ut att ha vunnit stöd i detta. Det blir svårt för EU att förhålla sig till Turkiet när landet går en såpass auktoritär väg, och det lär definitivt sätta sin prägel på förhandlingarna om EU-medlemskap.

LÄS MER: Oppositionen: Miljontals problematiska röster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet