Bengt Norborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tvingas SVT:s team ta skydd när en stridsvagn öppnar eld mot byn mitt i inspelningen. Hör fotograf Emil Larsson och Ukrainakorrespondenten Bengt Norborg i klippet. Foto: Emil Larsson/SVT

SVT:s Ukrainateam om kriget 2023

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg och fotograf Emil Larsson har nyligen kommit hem från ytterligare en reportageresa till Ukraina. I Morgonstudion sammanfattade de sina intryck.

SVT:s Ukrainateam besvarar frågor om fronten

För Ukrainakorrespondent Bengt Norborg blev det den femtonde resan sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionsförsök. Han menar att kriget gått in i en ny fas.

– Efter de militära framgångarna förra året har ukrainarnas inställning blivit betydligt mer pessimistisk. Man är inställd på att det kommer ta tid, att det är trögt. Den stora motoffensiven som man byggde upp så mycket kring slutade ju faktiskt i ett misslyckande.

Fotograf Emil Larsson beskriver förhållandena vid fronten som fruktansvärda med råttor, lera, köld och fukt. När teamet har följde ett mobilt sjukvårdsteam som hjälpte civila i de utsatta områdena blev allesammans beskjutna.

– Det var en rysk stridsvagn som körde upp på en höjd och började skjuta mot byn och människorna som samlats för att söka vård.

Bengt Norborg fyller i:

– Det var ren terror och ett krigsbrott. Men folk är ju märkligt anpassade och många tycks ha bestämt sig för att inte lämna sina hem. Så när det smäller kastar de sig inte i skydd – utan går bara lugnt därifrån. Det har blivit vardag.

Teamet berättar också att i andra delar av Ukraina, exempelvis huvudstaden Kiev, märks kriget nästan inte av alls längre. Allt håller öppet och människor reagerar inte på flyglarm längre, eftersom man har det bästa luftvärnet.

– Men de man ser på stan är mest kvinnor och de män man ser saknar ofta armar eller ben. De som är i vapenför ålder är inte där, säger Emil Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet