På en presskonferens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskrev Donald Trump på tisdagen Gazaremsan som en ”rivningsplats” – och efterlyste ett annat område dit palestinier från Gaza kan flytta permanent.
Trump sa också att USA kommer ”att äga” Gaza, och att amerikanska soldater kan komma att skickas till området. Han hävdar samtidigt att Gaza, hem för mer än två miljoner palestinier, har potential att bli ”Mellanösterns riviera”.
– Jag föreställer mig att världens människor bor där.
Netanyahu har besvarat presidentens förslag med att kalla honom ”den största vän som Israel någonsin har haft i Vita huset”.
En israelisk politisk källa säger till nyhetsbyrån Reuters på onsdagen att Donald Trump kom med ”genialiska lösningar” på problem som har förföljt staten Israel sedan dess tillkomst år 1948.
”Galnaste jag sett”
Men alla är inte lika positiva.
Tvärtom har utspelet väckt starka reaktioner, från såväl palestinier som andra länder i regionen, folkrättsexperter och världsledare.
Hamasföreträdaren Sami Abu Zuhri säger i ett uttalande till Reuters att Trumps kommentarer är ”löjliga och absurda”.
– Alla idéer av detta slag riskerar att sätta regionen i brand.
En annan talesperson för Hamas beskriver det som att ”den rasistiska amerikanska linjen överensstämmer med den israeliska extremhögerns position”.
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har avvisat alla planer på att fördriva palestinier från Gaza.
Saudiarabien, Egypten, Jordanien, Qatar, Förenade Arabemiraten, den palestinska myndigheten och Arabförbundet slår i ett gemensamt uttalande fast att man inte stödjer några förslag på att förflytta människor från Gaza eller Västbanken.
Fokus har flyttats
Men vad Trump egentligen avser med att USA kommer att ”ta över” Gaza är det få, om någon, som vet. Och experter menar att planen skulle vara ett allvarligt brott mot internationell rätt.
– Det är utan tvekan det galnaste förslag jag har sett från en politisk ledare under min livstid, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, till nyhetsbyrån TT.
Det återstår även att se vilken påverkan utspelet kommer att ha på vapenvilan mellan Israel och Hamas, och samtalen om fas två som är tänkta att börja i Qatar nu i veckan.
– Säkert är att världens fokus nu har flyttats, konstaterar SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren, på plats i Libanon.