Vid ett militärt träningsområde i Holsterbo på västra Jylland i Danmark har massvis med minkar begravts efter att flera coronafall upptäckts på danska minkfarmar.
Minkarna har behandlats med desinfektionsmedel och täckts med kalk innan de begravts. Men efter att de begravts för grunt har minkkadavren svullnat upp och pressats upp till ytan.
– I förruttnelsen uppstår gaser naturligt och det har gjort att de trängt upp genom jorden, säger Thomas Kristensen, presschef hos rikspolisen i Danmark till DR.
Fortsättningsvis ska minkarna begravas 2,5 meter under marken istället för en meter.
Fakta: Turerna i minkskandalen
Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.
En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.
Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 — i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.
Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar — såväl smittade som friska — skulle avlivas.
Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.
Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.
En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.
Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.
Källa: TT