Park Geun-Hye, Sydkoreas president. Foto: TT

Sydkoreas president inför riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas parlament har röstat ja till att ställa president Park Geun-Hye inför riksrätt.

Förslaget om att ställa Park Geun-Hye inför riksrätt godkändes av parlamentet med 234 röster mot 56, vilket med god marginal passerade den två tredjedelsmajoritet som krävdes.

Presidenten har sagt att hon kommer att acceptera parlamentets beslut.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Hon har också sagt att hon kommer att sitta kvar som president under den tid det tar för konstitutionsdomstolen att fatta det nödvändiga slutgiltiga beslutet om riksrätt – något som kan ta flera månader.

Premiärministern kommer dock att ta över hennes arbetsuppgifter under den tid det tar för domstolen att bestämma sig.

Den hårt kritiserade presidenten är involverad i en korruptionshärva där flera av hennes medarbetare, däribland livscoachen Choi Soon-Sil, påstås ha pressat företag på donationspengar.

Om Park ställs inför riksrätt innebär det att hon blir den första demokratiskt valda presidenten i Sydkorea som inte sitter kvar hela sin femåriga mandatperiod.

Ber om förlåtelse

Efter parlamentsbeslutet bad Park Geun-Hye om förlåtelse för vad hon gjort.

– Jag ber alla sydkoreaner om förlåtelse för att jag skapat detta nationella kaos genom min vårdslöshet, i en tid när vårt land står inför stora utmaningar både ekonomiskt och när det gäller nationell säkerhet, sade Park Geun-Hye i ett tv-sänt tal efter parlamentets omröstning.

När parlamentets talman Chung Se-Kyun formellt hade förklarat förslaget antaget sade han att både parlamentets ledamöter och det sydkoreanska folket, oavsett inställning i frågan, nu känner stor sorg.

– Min djupaste förhoppning är att en sådan här konstitutionell tragedi aldrig någonsin händer igen, sade Chung Se-Kyun.

Uppretade sydkoreaner

Den konservativa politikern Park Geun-Hye tog efter valsegern 2012 plats i presidentpalatset Blå huset i Seoul som landets första kvinnliga president. Fyra år senare krävde hundratusentals uppretade sydkoreaner hennes avgång efter en korruptionsskandal med Parks vän och livscoach, Choi Soon-Sil, i centrum.

Redan som 22-åring fungerade hon i praktiken som landets första dam sedan hennes mamma mördats 1974. Park Geun-Hye är dotter till den forne diktatorn Park Chung-Hee, vars skräckvälde pågick tills han mördades av sin egen säkerhetschef under ett fylleslag 1979.

Försoning och ekonomi

Park, som har civilingenjörsexamen, försökte utan framgång bli president redan 2007. När hon sedan lyckades lovade hon att förbättra landets ekonomi genom satsningar på företag. Men finansiella skandaler har gjort det svårt för henne att driva igenom reformer. Hon har också lovat att arbeta för försoning med Nordkorea men samtidigt understrukit vikten av att alltid sätta säkerheten först.

Regeringen har också fått kritik för hur den hanterat katastrofen i Sewol 2014, då en färja sjönk och tog med sig över 300 människor i djupet.

Skandalen

Skandalen kring Park Geun-Hye har förargat det sydkoreanska folket och demonstrationer mot henne har i veckor lockat hundratusentals människor.

Parks livscoach Choi Soon-Sil anklagas för att ha utnyttjat sin ställning som vän till presidenten för att pressa stora företag på donationspengar och för att ha påverkat den sydkoreanska politiken.

Flera av landets största företag, däribland Samsung, är inblandade. De misstänks ha donerat motsvarande hundratals miljoner kronor till Choi Soon-Sils stiftelse.

Choi Soon-Sil och flera av Park Geun-Hyes nära medarbetare har frihetsberövats och i ett försök att blidka folket fick premiärministern lämna sin post.

Park riskerar att ställas inför riksrätt. I slutet av november öppnade hon för att avgå – något som ses som ett desperat försök att slippa ställas inför riksrätt.

Skulle Park avgå förlorar hon den immunitet hon har som president och kan åtalas för korruption i en vanlig domstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Mer i ämnet