Foto: AP/TT

Analys: ”Symbolisk rättegång i Turkiet mot Khashoggis bödlar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jamal Khashoggis mördare kommer inte att avtjäna några straff i rättegången som under fredagen inleddes i Istanbul. Men rättegången håller uppe det internationella trycket mot Saudiarabien och är en nagel i ögat på kronprins Mohammed bin Salman.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Fotografer och journalister från hela världen trängs i stekande värme när Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz gör ett kort offentligt framträdande efter den första dagen i den uppmärksammade rättegången.

Lugnt och värdigt berättar hon om hoppet att få reda vad som hände med Jamal Khashoggis kropp efter mordet. Hon ber omvärlden att inte glömma mordet eller ge upp kravet på rättvisa.

Saudisk journalist död

Övertygande bevis från Turkiet

Men naturligtvis är hon plågsamt medveten om att den turkiska rättegången inte kommer innebära rättskipningen i det brutala mordet som ägde rum på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018, eftersom ingen av de åtalade är närvarande. De verkligt skyldiga kommer sannolikt fortsatt komma undan med sitt brott.

Turkisk åklagare pekar ut Saudiarabiens före detta underrättelsechef Ahmed al-Asiri och kronprinsens för detta rådgivare Saud al-Qahtani som hjärnorna bakom mordet. Ytterligare 18 personer anklagas för att ha utfört och varit medhjälpare till mordet.

Turkisk underrättelsetjänst har presenterat övertygande bevisning för mordet. Framförallt en ljudinspelning av mordet från hemlig avlyssning av konsulatet.

Kronprinsens rykte skamfilat

Även om mordet på Khashoggi utlöste en besvärande kris för Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, så har det oljerika kungadömets allians med USA och väst inte påverkats nämnvärt.

De diplomatiska relationerna består även om kronprinsens rykte är skamfilat. Rättegången är ett verktyg för Turkiet att påminna omvärlden om den obeskrivliga grymhet som västs nära allierade i mellanöstern.

Människorättsaktivister  döms till fängelse

Lite ironiskt är det också att det är den turkiska rättvisan som tar upp kampen för det vedervärdiga mordet på en journalist och regimkritiker.

I samma domstolsbyggnad i dag pågick en annan rättegången mot elva människorättsaktivister från Amnesty, däribland den svenska IT-konsulten Ali Gharavi. Men fyra andra dömdes för bisarra anklagelser om terrorbrott. Trots brist på bevisning fick den före detta Amnesty-ordföranden Taner Kilic mer än sex års fängelse.

Jamal Khashoggi fästmö Hatice Cengiz blotta närvaro påminner omvärlden om att hon inte kan få ro förrän hon får se riktig rättvisa. Det gäller också för de turkiska människorättsaktivisterna som orättvist dömts till långa fängelsestraff.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet