Joel Ahlberg, expert på Folke Bernadotteakademin. Foto: TT

Syrienkriget – hundratals döda efter bombningar i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i söndags har omkring 200 civila dödats och över 800 skadats i strider, rapporterar SVT:s Morgonstudion – Det är en otrolig våldsnivå. Det verkar vara resultatet av att ingen vet den politiska utvägen, säger Syrienexperten Joel Ahlberg.

Enligt FN utkämpas de värsta striderna i Syrien på många år. Sedan i söndags har omkring 200 dödats och över 800 skadats i striderna i Ghouta i östra Syrien, enligt SVT:s Morgonstudion.

– Det är en otrolig våldsnivå. Det verkar vara resultatet av att ingen vet den politiska utvägen. Fler och fler kommer in och använder mer och mer våld, säger Joel Ahlberg, Syrienexpert på Folke Bernadotteakademien.

Syrienkriget

Styrkegap

Joel Ahlberg säger att ojämna styrkeförhållandena mellan parterna är en viktig förklaring.

– Styrkeförhållandena är ojämna. Regimen och dess allierade har tillgång till flygvapen, tunga bomber, och det lockar dem att bomba ännu mer eftersom oppositionen inte kan vedergälla. Det är gapet i styrkeförhållanden som driver upp våldsnivån, säger han till SVT:s Morgonstudion.

The Guardian jämför med massakern i Srebrenica i Bosnien 1995 och menar att världen återigen ser åt ett annat håll. Tycker du att det är en rimlig jämförelse?

– Ja, det är en rimlig jämförelse. Det är många syrier som har sagt så under sju års tid, att den här konflikten har brustit alla fördämningar som finns och alla fina humanitära utfästelser, internationell lag och skyddet av människan har inte varit tillämpligt vad gäller Syrien.

”Intressesfärer”

Just nu delas Syrien upp i olika intressesfärer, enligt Ahlberg Det är bombningar i Ghouta i västra Syrien, och i går gick regimtrogna milisgrupper in Atrinområdet i nordöstra Syrien, där de möttes av granateld från turkiska styrkor.

– Du har intressesfären längs den turkiska gränsen där Turkiet vill förhindra att kurdiska styrkor ska upprättas en egen administration i norra Syrien. Sen har du södra Syrien längs den jordansk-israeliska gränsen. Det präglas av en annan dynamik, lite mer stabilitet, och i de östra gränserna längs Irak, så har USA i samarbete med kurderna etablerat ett kontrollområde som är ungefär en tredjedel av Syrien.

Han avslutar:

– Det finns inte en gemensam ide  som kan driva utvecklingen åt ett håll, utan den går åt väldigt många olika håll.

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

I Turkiet finns 3,5 miljoner syrier registrerade som flyktingar, i Libanon 995 000, i Jordanien nästan 660 000 och i Irak nästan 250 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet