HRW: Syriska fångar svalt och torterades till döds

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har släppt en ny rapport efter att ha analyserat över 28.000 fotografier av döda syriska fångar. Enligt rapporten fanns bland annat barn bland de döda och nästan alla kropparna visade spår av både svält och tortyr.

– De länder som är involverade i de syriska fredsförhandlingarna, inklusive Ryssland, måste ta ansvar för de människor som sitter i den syriska regimens fångläger. De måste kräva att internationella övervakare ska få omedelbar tillgång till alla landets fångläger samt att den syriska säkerhetstjänsten omedelbart slutar föra bort människor med våld och tortera fångar, säger Nadim Houry, biträdande Mellanöstern chef på Human Rights Watch (HRW).

Nio månader av forskning visar några av de mänskliga historierna bakom mer än 28.000 bilder av dödsfall i regeringens fängelseceller. Bilderna som väckt stor uppmärksamhet smugglades ut ur landet 2013 av en militär avhoppare med kodnamnet Caesar. Mannen som hade jobbat för den syriska regimen med att dokumentera och fotografera döda fångar hade i smyg kopierat bilderna för att visa världen vad som händer i de syriska fängelserna.

”Fotografierna är äkta”

HRW har bland annat intervjuat 33 släktingar och vänner till 27 av offren på bilderna, 37 före detta fångar som själva bevittnat hur fångar dött i regimens förvar samt fyra avhoppare som arbetat på de fångläger eller militärsjukhus där de flesta av fotografierna har tagits.

– Vi har noggrant kontrollerat dussintals historier, och vi är övertygade om ”Caesars” fotografier är äkta och fördömande bevis för brott mot mänskligheten i Syrien, säger Nadim Houry.

Barn i fängelser

De 27 personer som Human Rights Watch gjort en djupanalys av bar spår av omfattande tortyr, svält och misshandel. En av dem var minderårig, en pojke som gripits av säkerhetstjänsten när han var 14 år.

– Nästan varje fånge i dessa fotografier var någons älskade barn, make, far eller vän, och hans vänner och familj tillbringade månader eller år att söka efter honom, säger Nadim Houry.

Tvingades betala för information

Familjer som intervjuats har berättat att de tillbringat månader eller år med att söka efter nyheter om sina nära och kära. Många av dem har också betalat stora summor till mellanhänder som stod i kontakt med statliga eller militära organ för att få information.

HRW har också låtit rättsmedicinska patologer studera fotografierna. De har funnit bevis av flera typer av tortyr, svält, kvävning, trubbigt våld, våldsamt trauma, liksom i ett fall, en skottskada i huvudet där HRW drar slutsatsen att offret hade skjutits på nära håll.

– Vi har inga tvivel om att de människor som visas i Caesar fotografier var svultit, misshandlades och torterades på ett systematiskt sätt och i stor skala, säger Houry. Dessa fotografier utgör bara en bråkdel av dem som har dött i den syriska regimens förvar. Tusentals går samma öde till mötes.  

Sedan 2011 har det syriska nätverket för mänskliga rättigheter dokumenterat gripandet och fängslandet av mer än 117,000 personer i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.