En byggnad som förstörts i en explosion i Idlib. Foto: Omar Haj Kadour/TT

Syriska Idlib stålsätter sig inför offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Medan den syriska regeringens samlar sina styrkor i utkanten av Idlib växer oron för vad FN beskrivit som ett möjligt “blodbad”. Turkiet och Ryssland möts för samtal om läget, men många väntar sig en offensiv redan inom de närmaste dagarna.

När den syriska regeringen återerövrat delar av landet från väpnade rebeller är det till den nordliga provinsen Idlib som såväl rebeller som civila evakuerats.

Nu står Idlib som Syriens sista stora rebellkontrollerade område, och efter intensiva bombningar förra veckan hänger oron inför en förmodad regimoffensiv tung i luften.

– Det finns en mycket stor rädsla för en offensiv mot Idlib men folk kommer att kämpa mot att regeringsstyrkorna tar sig in, säger läkaren Walid Taher till SVT, inifrån provinsen.

FN: Risk för ”blodbad”

Även rebeller från Idlibs många väpnade grupper, de flesta hårdföra islamister, har mobiliserat trupper nära fronten.

Totalt finns över 70 000 rebeller i provinsen, enligt bedömare. Till nyligen var Hayat Tahrir al-Sham, en utveckling av syriska al-Qaida, den klart mäktigaste gruppen. Men på senare tid har gruppen Nationella befrielsefronten spelat en allt större roll, med stöd från Turkiet.

FN varnade innan helgen för ett ”blodbad” om fullskaliga strider utbryter.

Möte i Ankara

Samtidigt träffas Ryssland och Turkiets utrikesministrar i den turkiska huvudstaden Ankara för att diskutera läget.

De båda spelar stora roller i konflikten med sitt stöd till olika parter. Ryssland är den syriska regimens kanske viktigaste allierade, medan Turkiet stöder rebeller och har cirka 1 000 egna soldater i Idlib.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger sig hoppas på en lösning för Idlib.

– Det vore en massaker att bomba Idlib, civila, sjukhus och skolor bara för att terrorister finns där.

Ryssland har å sin sida sagt att en storoffensiv mot Idlib ”inte kommer på fråga”. Samtidigt håller man fast vid att terrorister är undantagna alla vapenvilor, och precis som regimen anser Ryssland att i princip alla rebeller är just terrorister.

”Inget hopp”

Inne i Idlib är det få som väntar sig något annat än en regimoffensiv. Frågan är hur stor och hur snart. Och vad som kommer att hända de cirka fyra miljoner människor som i dag bor i provinsen, varav många redan är på flykt från andra före detta rebellområden.

– Vart ska de nu ta vägen? De turkiska gränserna är stängda, säger läkaren Walid Tamer.

– Det kommer inte att finnas något hopp, bara strider och konfrontation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.