På lördagseftermiddagen uppger de jihadistledda rebellerna att hårda strider rasar norr om staden, rapporterar bland andra Al Jazeera.
Tusentals personer ska ha flytt Homs av rädsla för rebellernas frammarsch, enligt SOHR. Många tar sin tillflykt västerut mot president Bashar al-Assads huvudsakliga fästen längs kusten.
Homs, med drygt en miljon invånare, beskrivs som en viktig knutpunkt. Skulle rebellerna, ledda av den extrema islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), lyckas inta staden i landets centrala delar skärs huvudstaden Damaskus av från kusten. Regimen riskerar då att gå miste om bland annat gasledningar och ett raffinaderi.
Närmar sig Damaskus från söder
Även från söder avancerar de jihadistledda rebellerna. Under lördagseftermiddagen kommer det uppgifter om att de nått fram till huvudstaden Damaskus södra förorter, uppger flera källor för AP.
Rebellerna har uttryckt planer på att omringa staden, där Bashar al-Assad enligt den syriska regimen fortfarande befinner sig.
De beväpnade gruppernas plan är tydlig: Att störta president al-Assad, säger HTS ledare till CNN.
– Det är vår rätt att använda alla tillgängliga medel för att uppnå det, säger Abu Mohammed al-Julani.
Grannländer stänger gränser
Under fredagen kom även uppgifter om att kurdiska styrkor rycker fram i provinsen Dayr al-Zor i östra Syrien sedan regimstyrkor hastigt dragit sig tillbaka.
Både Ryssland, som stöttar Assadregimen, och USA har uppmanat sina medborgare att lämna Syrien.
Grannländerna Jordanien och Libanon har valt att stänga alla gränsövergångar till Syrien. Enbart passagen som binder samman huvudstäderna Beirut och Damaskus fortsätter vara öppen.
Iran har påbörjat evakuering av sina militära befälhavare och personal från Syrien, enligt uppgifter från regionala och iranska tjänstemän.
Tagit kontroll över flera städer
Det var i förra veckan som rebellerna tog kontroll över Aleppo i en blixtoffensiv utan något större motstånd från de syriska regeringsstyrkorna.
Sedan dess har man fortsatt avancera söderut och tagit kontroll även över landets fjärde största stad Hama. Under fredagskvällen tog de kontroll över staden Daraa.
Assadregimen i Syrien har fallit
Syriska regimsoldater har tagit skydd i Irak
Omkring 2 000 soldater från den syriska armén har tagit sig över gränsen till Irak, uppger en lokal irakisk borgmästare för Reuters.
Irakiska medier rapporterade tidigare under eftermiddagen att omkring 1 000 syriska soldater korsat gränsen och att de där tagits om hand.
Överblick
50 ton vårdmateriel ska flygas till Syrien
50 ton vårdmateriel ska flygas till Syrien via Turkiet, meddelar EU-kommissionen.
Produkterna, som finns i ett av EU:s lager i Dubai ska flygas till turkiska Adana, nära den syriska gränsen, och distribueras i landet de kommande dagarna. Ytterligare 46 ton med hjälpmateriel ska köras från ett lager i Danmark till Adana och sedan delas ut av FN:s Unicef och Världshälsoorganisationen.
Enligt FN har en miljon människor – främst kvinnor och barn – drivits på flykt sedan rebelloffensiven, som ledde till att diktatorn Bashar al-Assad störtades, inleddes.
Ytterligare fyra miljoner euro, motsvarande 46 miljoner kronor, ska användas för att täcka de mest brådskande humanitära behoven, enligt EU-kommissionen. Det rör sig om bland annat traumahjälp, nödtält, sanitetshjälp och distribuering av matpaket i norra Syrien.
(TT)
Satellitbilder: Ryssarna ser ut att lämna Syrien
Satellitbilder från företaget Maxar som SVT har tagit del visar ökad aktivitet vid en av Rysslands militärbaser i Syrien, där flygplan tycks stå beredda att lastas och lyfta.
Bilderna kan tyda på att Ryssland håller på att lämna Syrien, enligt Financial Times.
Flygbasen har sedan 2015 använts av ryssarna, som tillsammans med Iran varit allierade med den nu störtade Assadregimen i Syrien. När regimen var hårt pressad 2015, ingrep exempelvis Ryssland med massiva flygbombningar.
Det har även noterats aktivitet vid ryssarnas flottbas i Syrien, där två stödfartyg och en ubåt lämnat.
Video: Se mer om de ryska baserna i Syrien.
"Otroliga, otroliga scener vi ser här just nu"
Uppslutningen i Damaskus efter fredagsbönen, där människor samlats för att fira Assadregimens fall, hade varit otänkbar för bara någon vecka sedan, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg på plats.
– Otroliga, otroliga scener vi ser här just nu, säger han.
Ukraina redo att leverera spannmål till Syrien
Ukraina är redo och villiga att leverera spannmål till Syrien, uppger Ukrainas jordbruksminister Vitali Koval för Reuters.
Under al-Assads regim importerade Syrien spannmål från Ryssland.
Men tidigare under dagen uppgav ryska och syriska källor för Reuters att de ryska spannmålsleveranser till Syrien avbrutits på grund av osäkerhet kring den nya regeringen samt betalningsförseningar.
Firande på Syriens gator efter fredagsbönen
Tiotusentals syrier har samlats på Damaskus gator för att fira efter första fredagsbönen sedan diktatorn al-Assads fall.
Tidigare under fredagen uppmanade HTS-ledaren Ahmed al-Sharaa, även känd som Abu Mohammed al-Julani det syriska folket att ta sig ut på gatorna för att fira.
Enligt Al Jazeera har människor tagit sig från hela Syrien och tillsammans ropar de "gud, Syrien och frihet" och "Ett, ett, ett, det syriska folket är ett", enligt AFP:s reporter.
Samtidigt pågår liknande firanden i bland andra Aleppo och staden al-Suwayda i södra Syrien.
Se folkmassornas som firar al-Assads fall i videon ovan.
Israel väntas bli kvar i buffertzonen över vintern
Israels försvarsminister Israel Katz har beordrat militären (IDF) att stanna kvar i buffertzonen på syrisk mark under hela vintern, rapporterar Reuters och hänvisar till ett uttalande från hans stab.
Enligt uttalandet motiveras beslutet med den rådande situationen i landet och att det därför är viktigt att Israel upprätthåller sin närvaro på Hermonberget.
Tidigare har bland andra Frankrike uppmanat Israel till att lämna buffertzonen, då de menar att det är ett brott mot tillbakadragandeavtalet från 1974 att ha militära styrkor inne i zonen.
HTS uppmanar syrier att "fira revolutionen"
Det är snart en vecka sedan regimen i Syrien föll och islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Shams (HTS) tog över makten i landet. Nu uppmanar HTS-ledaren Ahmed al-Sharaa även känd som Abu Mohammed al-Julani syrier att ta sig ut på gatorna för att "fira revolutionen".
- Jag vill gratulera det syriska folket till att den välsignade revolutionen segrat och jag uppmanar dem att gå ut och fira och uttrycka sin glädje, säger al-Sharaa som leder islamiströrelsen HTS, i en video på Telegram enligt TT.
Syriens nya styre upplöser parlamentet
Syriens nya styre upphäver landets grundlag och upplöser parlamentet under en tre månader lång övergångsperiod efter tidigare presidenten Bashar al-Assads fall, uppger en talesperson.
- En rättslig kommitté och en människorättskommitté kommer att inrättas för att granska konstitutionen och sedan införa ändringar, säger talespersonen Obaida Arnaout.
Landets grundlag specificerar i dag inte islam som statsreligion. Under onsdagen lovade det nya styret att alla religiösa samfund kommer att få finnas och verka i Syrien.
I tisdags utsågs Mohammed al-Bashir, som tidigare i hög grad ledde den islamistiska statsapparaten i rebellkontrollerade Idlib, till premiärminister i Syrien under en övergångsperiod fram till den 1 mars. (TT)
Välkänd aktivist begravdes i Damaskus
Tusentals människor rapporteras ha samlats i dag i Damaskus för att begrava aktivisten Mazen al-Hamada. al-Hamada fängslades första gången 2011 för att ha deltagit i protester mot regeringen. Han flydde till Europa 2014 och sökte asyl i Nederländerna. Efter att ha lämnat Syrien vittnade al-Hamada om övergreppen han hade utsatts för.
2020 återvände han till Syrien efter att regimen utlovat amnesti, men han fängslades direkt och försvann.
Hans kropp hittades invirad i ett blodigt lakan på ett bårhus efter al-Assads fall, rapporterar AP. al-Hamada tros ha blivit dödad kort innan.
Se SVT:s livesändning om den senaste händelseutvecklingen här